Говорителят на посолството на Китай във Вашингтон отрече Москва да е искала от Пекин военно оборудване откакто започна инвазията в Украйна.

"Никога не съм чувал такова нещо" - с тези думи Лю Пънюй отговори на медийни публикации за поисканата помощ.

Приоритетът на Китай е да не позволява напрегнатата ситуация в Украйна да излезе от контрол, коментира Лю Пънюй пред Ройтерс, цитиран от БНР.

Той определи ситуацията в Украйна като смущаваща.

По-рано "Файненшъл таймс", "Вашингтон пост" и "Политико" цитираха американски официални представители, според които  Русия е поискала от Китай военно оборудване след нахлуването в Украйна на 24 февруари.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари кампанията й за превземане на столицата Киев и други ключови региони беше спряна или значително забавена, най-вече заради подкрепяната от Запада съпротива на Украйна.

Изпращането на хиляди противотанкови и противовъздушни ракети, заедно с друго модерно оборудване, помогна на украинските войски да унищожат руските десетки бойни самолети, хеликоптери и други превозни средства. Макар Русия да поддържа военно превъзходство, сериозните загуби превърнаха кампанията й в кошмар.

Днес съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще се срещне в Рим с Ян Джиечи, високопоставен дипломат от Китай, за да обсъдят руската инвазия в Украйна.

В неделя Съливан каза пред Си Ен Ен, че за Пекин "със сигурност ще има последствия при предприемането на мащабни усилия за избягване на санкции или ако подкрепи Русия да го направи".

"Няма да позволим да има спасителен пояс за Русия срещу тези икономически санкции от която и да е страна по света".