Патриарх Неофит излезе с послание по повод първата неделя от Великия пост, наричана Неделя Православна, която бе отбелязана вчера.

"В какво обаче се състои това тържество на Православието, което празнуваме днес? Кое е онова, което честваме сега, когато светът, в който живеем, все повече се отдалечава от вечните истини и ценности на православната християнска вяра, и дори нещо още по-лошо – когато православни воюват против православни в една ужасна братоубийствена война...", казва се в него.

Предстоятелят на БПЦ напомня още, че трябва да търсим "тържество другаде, че то е тържество от друг характер, коренно различен от земните ни представи за сила и могъщество.

"Тържеството на Православието е по своята същност тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко желание за надмощие", пише още патриархът.

Той завършва:

"В тези дни на тежко изпитание за православната ни съвест, когато два православни братски народа всекидневно дават жертви на бойното поле в братоубийствената война в Украйна, днешният празник отново ни припомня, че силата ни е в единението, основано както върху единството във вярата, така и върху жертвената любов, която Христос ни завеща, позволявайки да бъде разпнат за греховете ни.

Затова нека и днес, в деня на Тържеството на светото Православие, всички в единомислие горещо помолим Всемилостивия Бог да упокои и приеме при Себе Си невинните жертви на войната и да даде разум и мъдрост на онези, от които зависи нейното най-скорошно прекратяване."

Тази година Великденският пост започна на 7 март и продължава до нощта срещу Възкресение Христово - 24 април.

Ето и целия текст на посланието на патриарх Неофит:

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Измина първата от седмиците на светата Четиридесетница. В края на тази първа седмица светата Църква е определила да честваме тържеството на светото Православие. Да отдадем дължимото на всички знайни и незнайни борци за неговата чистота, които през дългите християнски столетия са отстоявали православната вяра като най-святото, най-ценното и най-спасително в живота. Да се преклоним пред изповедническия им и мъченически подвиг и да отправим отново молитви за тяхното небесно застъпничество за нас и за целия свят.

В какво обаче се състои това тържество на Православието, което празнуваме днес? Кое е онова, което честваме сега, когато светът, в който живеем, все повече се отдалечава от вечните истини и ценности на православната християнска вяра, и дори нещо още по-лошо – когато православни воюват против православни в една ужасна братоубийствена война, водена в мащаби, каквито досегашната човешка история не познава? Очевидно е, че трябва да търсим това тържество другаде, че то е тържество от друг характер, коренно различен от земните ни представи за сила и могъщество. Тържеството на Православието е по своята същност тържество на Божията правда над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко желание за надмощие, и в това именно е неговата сила и вечна истина. Православието – това е тържеството на Божието Откровение за света и човека над всяко изопачаване на това Откровение, над всяка подмяна на вечната Божия истина с човешко умуване, поробено от стихиите на този свят (срв. Гал. 4:3).

Осъзнаването на тази истина ни помага да осмисляме и нашия личен и общностен живот като православни, да имаме ясно съзнание защо и кога тържествуваме. Тържествуването ни като православни се състои не в усещането ни за превъзходство над останалите, а в победата на Божията правда на първо място и преди всичко в самите нас. Това предполага дълбоко осъзнаване на нашата греховност и искрено покаяние, заедно с постоянни усилия за осмисляне на истините на Откровението, и живот, воден според тези истини. Тогава и само тогава и ние ще бъдем участници в това тържество на светото Православие, което днес свързваме с победата над иконоборството през далечното девето столетие и което Църквата ни приканва с радост и благодарност да празнуваме днес.

Нека не се заблуждаваме! Тържеството на Православието няма земни измерения и не следва да бъде разбирано като повсеместно господство на нашата вяра в умовете и сърцата на всички. Словото Божие, Божията истина са квас, който постепенно заквасва тестото (срв. Мат. 13:33) и изисква свободно приемане от всекиго. Тържеството на вярата, вписано в Синодика на Неделя православна, е свидетелство за това, че, независимо от всевъзможните опити за изопачаване и за подмяна на православната вяра, тя в крайна сметка винаги тържествува, намирайки свои верни изразители във всички времена. Тези опити обаче не са се прекратили след спора за светите икони. Те продължават и до днес. И затова, макар и тържествувайки с победата на Православието над ересите от древните времена, и днес трябва да сме особено внимателни за чистотата на вярата най-вече в самите нас. Да не позволяваме Тържеството на светото Православие, постигнато в далечните дни, да приспива бдителността ни, да ни води до духовна леност и да ни прави безразлични към времето, в което живеем, и към новите повеи и пориви на Божия Дух.

В тези дни на тежко изпитание за православната ни съвест, когато два православни братски народа всекидневно дават жертви на бойното поле в братоубийствената война в Украйна, днешният празник отново ни припомня, че силата ни е в единението, основано както върху единството във вярата, така и върху жертвената любов, която Христос ни завеща, позволявайки да бъде разпнат за греховете ни. Затова нека и днес, в деня на Тържеството на светото Православие, всички в единомислие горещо помолим Всемилостивия Бог да упокои и приеме при Себе Си невинните жертви на войната и да даде разум и мъдрост на онези, от които зависи нейното най-скорошно прекратяване.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с нас и със света Православна църква по целия свят!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ