Бременна жена и бебето й загинаха при бомбардировката на руската армия срещу родилен дом в Мариупол, предаде Асошиейтед прес. Изображенията на жената, откарана в линейка на носилка, обиколиха света.

Във видео и снимки, заснети в сряда от журналисти на АП след атаката срещу болницата, жената беше видяна да гали окървавения си корем, докато спасителите я пренасяха на носилка сред развалините на Мариупол.

Жената бе откарана по спешност в друга болница, където лекарите направиха всичко възможно да я спасят. Осъзнавайки, че губи бебето си, медиците казаха, че тя им извикала:

"Убийте ме сега!"

Хирургът Тимур Марин установил, че тазът на жената е смачкан и бедрото извадено. Медиците извадиха бебето чрез цезарово сечение, но то не показваше признаци на живот, каза хирургът.

След това се фокусирали върху майката.

"Повече от 30 минути реанимацията на майката не даде резултати", каза Марин. "И двамата загинаха."

В хаоса след въздушния удар в сряда, медиците не са имали време да разберат името на жената, преди съпругът и баща й да дойдат, за да приберат тялото.

"Поне някой е дошъл да я прибере", посочиха медици от болницата.

Мнозина от загиналите се озоваха в масовите гробове, изкопани в Мариупол, покрай непрестанните бомбардировки.

Обвинени във военни престъпления, руските власти твърдяха, че родилният дом е бил превзет от украински "екстремисти", за да се използва като база, и че вътре не са останали пациенти или медици. Посланикът на Русия в ООН определи изображенията на ранените като "фалшиви новини".