Руските сили в Украйна са убили американски журналист, сътрудничил на в. "Ню Йорк таймс", съобщиха самият вестник и украински издания, позовавайки се на полицията в киевското предградие Ирпен.

"В района на Романовския мост руските нашественици откриха огън по колата на двама журналисти от New York Times. 51-годишният кореспондент е убит, а негов колега е ранен. В момента служителите на реда се опитват да изведат жертвата от зоната на военни действия", пише украинският сайт НВ, позовавайки се на началника на полицията в Киевска област Андрий Небитов.

"Ню Йорк таймс" идентифицира загиналия като Брент Рено, награждаван кинодокументалист.

Журналистът е загинал на място, след като е бил прострелян във врата, уточнява Данило Шаповалов, лекар, работещ за украинските сили, който е поел случая с пострадалите американски журналисти. Освен убития Рено беше ранен и неговия колега Хуан Аредондо, намирал се в същия автомобил, както и цивилен украинец.

Говорителка на вестника каза, че Рено е бил "талантлив автор на филми, който е работил за "Ню Йорк таймс" през годините, последно през 2015 г. , но той "не беше в командировка от никоя от бюрата на "Таймс" в Украйна".

Това е първият чуждестранен журналист убит от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, съобщи АФП.

Смъртта на Рено, който е работел заедно с брат си Крейг под фирмата "Братя Рено" (Renaud Brothres), идва в разгара на продължаващи от дни улични битки в Ирпен, предградие на около 5 километра от Киев, в които загинаха много цивилни.

Именно в Ирпен "Ню Йорк таймс" засне труповете на на тричленно семейство, включително малко дете, и снимката се превърна в символ на ужаса на започнатата от руския президент Владимир Путин война.

Братята Рено са спечелили няколко награди за документалната си работа, включително Peabody и две награди Columbia DuPont. Те са отразявали войните в Ирак и в Афганистан, земетресението в Хаити, политическия екстремизъм в Египет, гражданската война в Либия. Двамата са работили и в цяла Африка, отбелязва "Дейли бийст".