Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди местните администрации, които са влезли в преговори с руските сили, че сами са си "подписали присъдите", предаде украинският информационен сайт "Гордон".

„Искам да кажа на някои лидери и лидери, които не са се погнусили да разговарят с окупаторите... Искам да кажа: ако някой от тях внезапно бъде изкушен от предложения от окупаторите... Вие подписвате своята присъда. Присъдата е да последвате повече от 12 хиляди окупатори, които не можаха да разберат навреме защо не трябва да се посяга на Украйна“, каза Зеленски във видеообръщение.

Президентът не назова имена, но в Мелитопол, Запорожка област, след отвличането на кмета Иван Фьодоров, местният заместник на Общинския съвет Галина Данилченко действаща като "изпълняваща длъжността" призова жителите да не се съпротивляват, "да бъдат разумни" , „да не се дестабилизира обстановката“ и да не участват в „екстремистки действия“, под които, очевидно, имаше предвид протести срещу окупаторите, отбелязва "Гордон".

Обръщението на Зеленски идва на фона на руски опити да се проведе "референдум" за независимост в окупираните от руските сили  части на Херсонска област подобно на незаконния, проведен в присъствие на руски окупационни войски в Крим през 2014 г.

Президентът подчерта, че нашествениците на територията на Херсонска област „се опитват да повторят тъжния опит от формирането на псевдорепублики“.

"Изнудват местните лидери, оказват натиск върху депутати. Търсят някого да подкупят, за да организират т. нар. Херсонска народна република. Същата като мъртвородените Донецка народна република и Луганска народна република. Да организират някакви "комисии" срещу легитимните власти на нашата земя. И против волята на хората, които всеки ден излизат на протест и искат Украйна“, каза украинският държавен глава.

Той изрази благодарност към жителите на превзетите градове, които излизат на протест срещу окупаторите.