Трябва да осигурим всичко необходимо за нашата отбрана. За нашите защитници. Това е патриотична война. Това е народна война. Това е война за нашата независимост.

Това обяви във видео на страницата си във фейсбук президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Загубите на руските войски са колосални. От началото на войната 31 батальона на окупаторите са загубили своята боеспособност. Руските войници не са задържани поотделно, а на групи. Загубите в техническите възможности са шокиращи. Повече от 360 танка, 1205 бронирани автомобила. И това е без да броим загубите през миналата вечер и тази сутрин. Почти 60 самолета. Над 80 хеликоптера. Повечето армии по света не разполагат с това, което руската армия загуби по време на инвазията".

Зеленски призова украинския народ да не губи своята концентрация и да продължава да се бори по същия начин, както през първите 17 дни от войната.

"Украинци! Искам да ме разберете правилно. Постигнахме невероятни успехи. Съпротивата на целия украински народ срещу нашествениците вече влезе в историята. Но нямаме право да намаляваме интензитета на нашата отбрана. Врагът изпраща нови и нови колонии към територията на Украйна. Навсякъде търсят бойци. Резервисти, военнослужещи, наемници. Използват терор, за да разрушат вярата ни в победата и в Украйна. Убеден съм, че няма да успеят. Но за да се провалят, трябва да продължим да се борим. Всички ние, всички украинци". 

Той посочи, че Киев работи "с европейците по две направления".

"Първо, присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Втората посока - санкциите, това е основен приоритет. Очакваме нов пакет европейски санкции срещу Русия, които да я накарат да търси мир. Нека бъда ясен - нейната икономика просто няма да преживее тази война".