Роман Абрамович потвърди информациите в британски и швейцарски медии, че продава "Челси". Клубът публикува съобщение на официалния си сайт и в социалните мрежи.

"Както и преди съм отбелязвал, винаги съм взимал решения, взимайки присърце интересите на клуба. В настоящата ситуация реших да продам клуба, тъй като вярвам, че това е най-доброто за отбора, феновете, служителите, както и за спонсорите и неговите партньори", се казва в изявлението на  руския олигарх.

Той продължава с това, че няма да иска клубът да му връща заеми, каквито спекулации се появиха.

Подчертава, че инструктирал екипа си да създаде фондация, която да получи парите от продажбата и да ги даде за жертвите във войната в Украйна. "Това включва подпомагане на неотложни нужди на жертвите, както и подкрепа на дългосрочната работа по възстановяване", добавя Абрамович.

По-рано днес "Дейли мейл" написа, че милиардерът продава "Челси" за около 3 милиарда паунда. И цитира швейцарския "Блик", според който лондонските "сини" били предложени на местния богаташ Хансйорг Вис. Самият той твърди това, посочвайки, че той и група инвеститори били готови да платят 2 милиарда.

"Дейли мейл" пише още, че е по-вероятно купучавът да е от САЩ.

Изявлението на Роман Абрамович

"Бих искал да обърна внимание на спекулациите в медиите през последните няколко дни във връзка със собствеността ми върху ФК "Челси". Както и преди съм отбелязвал, винаги съм взимал решения, взимайки присърце интересите на клуба. В настоящата ситуация реших да продам клуба, тъй като вярвам, че това е най-доброто за отбора, феновете, служителите, както и за спонсорите и неговите партньори.

Продажбата на клуба няма да бъде бърза, но ще следва надлежна процедура. Няма да искам да ми бъдат връщани никакви заеми. Никога не съм гледал на това като на бизнес или на вадене на пари от "Челси", винаги съм бил воден от страстта си към клуба. Освен това инструктирах моя екип да създаде благотворителна фондация, в която да бъдат дарени всички нетни приходи от продажбата. Фондацията ще бъде в полза на жертвита на войната в Украйна. Това включва подпомагане на неотложните им нужди, както и подкрепа на дългосрочната работа по възстановяване.

Искам да знаете, че това решение е невероятно трудно за мен и ме боли, че се разделям с клуба по този начин. Но вярвам, че това е в интерес на клуба. Надявам се, че ще мога да посетя "Стамфорд Бридж" още един път и да си взема сбогом с всички вас лично. За мен бе привилегия да бъда част от ФК "Челси" и съм горд от постиженията, които постигнахме заедно. Футболен клуб "Челси" и неговите привърженици винаги ще бъдат част от моето сърце."

Роман Абрамович обяви в събота, че прехвърля управлението на актуалния първенец в Шампионската лига на тръста, който движи благотворителната му фондация. Тогава не говореше за продажба и това породи много коментари.

Руският евреин закупи "Челси" през юни 2003 г. Под негово управление "сините" спечелиха 18 големи трофея, в това число 2 пъти на Шампионската лига, 2 пъти на Лига Европа и пет пъти на Висшата лига. Наскоро "Челси" спечели Световното клубно първенство, а в неделя загуби драматично след 22 дузпи финала за Купата на Лигата срещу "Ливърпул".

През пролетта на 2018 г. Абрамович получи отказ за продължаване на визата си за Обединеното кралство и оттогава не е стъпвал там, съответно на домакински мач на тима. Преди дни в британския парламент се водеше дискусия, че човекът, считан за приближен на Владимир Путин, трябва да получи санкции и да се направи необходимото "Челси" за му бъде отнет. След това дойде реакцията за прехвърляне на управлението на тръст.