Ситуацията около АЕЦ „Чернобил“ се влошава - централата вече няма енергия, която да поддържа охлаждането на спрените преди десетилетия блокове.

 
Електрическото захранване на централата и нейните системи и оборудване за сигурност са напълно изключени заради руските военни действия, съобщи днес украинският енергооператор "Укренерго", предаде Франс прес.

Това е сериозен проблем на сигурността, но не означава, че ядреното гориво може да избухне, както при аварията през 1986 г., отбелязват от Международната агенция за атомна енергия. Макар да нямат вече данни от централата, те подчертават, че след 22 години неактивност изхабеното гориво в блоковете по всяка вероятност не се нуждае от активно охлаждане.

За момента няма критична опасност от непосредствен радиационен теч, подчертават от МАЕА. Това обаче може да се промени, ако блоковете останат твърде дълго без поддръжка.

"Офанзивата беше в ход и не беше възможно да се възстановят електроснабдителните линии", обяснява оператора на АЕЦ-а.

Всички реактори в Чернобил вече не са в употреба. До тях са налице и инсталации за складиране на ядрени отпадъци.

"Варварската война на Путин излага цяла Европа на опасност. Той трябва да спре незабавно."

Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter, потвърждавайки информацията за спряното електрозахранване на АЕЦ "Чернобил". По думите на Кулеба резервните дизелови генератори на централата имат капацитет да поддържат електрозахранването едва 48 часа. След този период охладителните системи в хранилищата за отработено ядрено гориво ще спрат да функционират, което ще доведе до незабавно изтичане на радиация.

От поста на първия дипломат на Украйна в социалната мрежа става ясно, че основната електропреносна мрежа, доставяща ток за централата, е повредена от руската армия.

"Призовавам международната общност да изиска от Русия незабавно да спре огъня и да позволи на централата да възстанови захранването си", написа още той. 

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко заяви, че украинските власти не знаят какво се случват в Чернобилската централа, предаде Ройтерс. Той добави, че Украйна няма контрол и над случващото се в Запорожката ядрена централа, която също беше превзета от руските сили и където се смята, че са разположени 400 руски военнослужещи.

Същевременно украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че радиоактивни субстанции биха могли да изтекат от Чернобил, защото след прекъсване на захранването с ток, там не може да се охлажда отработеното ядрено гориво, предаде Ройтерс, информира БТА.

Вчера международната атомна организация съобщи, че вече не получава данни от централата.

"Чернобил" е в руски ръце от две седмици. От тогава там, без да напускат и без да могат да се сменят с колегите си, стоят затворени 210 души, работещи в централата. Те имат храна и вода, но въпреки това положението им се влошава, тъй като се налага да дежурят без почивка.

Руснаците са спрели всякакви ремонтни работи. Заради липсата на контакт с МААЕ вече не може да се проследи дали радиокативният материал е обезопасен и къде се намира. Без ток той не може да се охлажда и има риск от изтичане.