Страните членки на ЕС и партньорите, в които съществуват схеми за „златни“ визи, да направят преглед на всички, получили право на пребиваване срещу инвестиции, и да лишат от него всички облагодетелствали се руски милионери и техните семейства.

Този призив се съдържа в проекторезолюция на Европейския парламент. Тя ще бъде обсъдена и гласувана на извънредна сесия в Брюксел днес, свикана заради войната в Украйна.

Сред авторите на документа са трима български евродепутати – Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

България е една от страните, където тази схема се прилага. Преди две седмици Народното събрание прие на първо четене внесените от правителството промени, предвиждащи премахването на „златните“ паспорти – гражданство срещу инвестиции. Отхвърлен бе обаче законопроектът на ДПС за отмяна на „златните“ визи.

Резолюцията призовава да се отнеме правото на пребиваване срещу инвестиции на руснаци с висока нетна стойност на активите. Така се наричат лица, които притежават ликвидни финансови активи за най-малко 1 милион долара. Мярката трябва да важи и за техните семейства.

Става дума най-вече за хора, свързани със санкционираните през последната седмица заради агресията срещу Украйна руски представители.

Евродепутатите призовават за пореден път корупцията да бъде допълнена към глобалния санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права. Те настояват също за по-голяма прозрачност на парите, влагани или харчени в Съюза от руския елит. Необходимо е да бъдат замразени сметките на свързаните с Кремъл олигарси и семействата си, както и анулиране на шенгенските им визи. (България не издава такива визи.)

Резолюцията призовава също за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия, за забрана на руски инвестиции в ЕС и европейски в Русия. Всички руски и беларуски банки трябва да бъдат изключени от международната платежна система SWIFT. А срещу банките, използващи алтернативни системи, да бъдат наложени повторни наказателни мерки.

Всички пристанища в ЕС трябва да бъдат затворени за руски кораби, се казва в проекторезолюцията. Там не трябва да бъдат допускани и съдове, чиято следваща или последна дестинация е в Русия. Изключения ще се допускат само по хуманитарни причини.

Депутатите смятат, че страните членки трябва да признаят, че тежките санкции срещу Русия неизбежно ще имат отрицателен ефект върху тяхната икономическата ситуация, и призовават Европейската комисия да намери и осигури средства и начини за справяне с икономическите и социалните последици от мерките.

В документа се приветстват действията на България и още няколко страни от Източна Европа за това, че продължават да държат границите си отворени и осигуряват средства за евакуация, подслон, спешна помощ, медицинска помощ и убежище на хора, бягащи от войната в Украйна. Изменение, внесено от полската консерваторка Анна Фотига, настоява Европейската комисия и Съветът на ЕС да осигурят допълнително финансиране за тези държави, тъй като те са начален пункт за влизане на бежанци от Украйна в ЕС.

Същевременно крайно левите евродепутати Мартин Ширдеван от Германия и Манон Обри от Франция призовават НАТО да се разпусне. Това се съдържа в едно от внесените от тях изменения. Иначе и двамата смятат Русия за агресор.