Едва ли декември е най-подходящият месец за стартиране на бизнес с ръчно рисувани тениски, но първите 100 поръчки са факт и все пак идва лятото.

Иво и Ели, които създават сайта narisuvaimi.com, не са художници. И двамата са родом от Варна. Той е завършил “Връзки с обществеността” и работи по специалността си, а тя „Актьорство за куклен театър“, но е в екипа на голяма агенция за недвижими имоти. Идеята им хрумва покрай приятел, който се учи да рисува върху текстил.

Иво и Ели, основателите на сайта, вече имат към 100 поръчки, въпреки че още е зима и хората рядко носят тениски.

 

Постепенно се свързват с четири художнички - една в Пловдив и три в София, с различен стил на рисуване, и сайтът тръгва.

Най-якото е, че всеки може да си поръча рисунка върху тениска по своя идея или снимка. Цената на тениската е между 30 и 50 лв., като в нея влизат освен разходите за материали (всички нарисувани дрехи са с устойчиви бои и могат да бъдат прани и гладени като всяка друга тениска)  и умерена печалба за творците и за сайта, а 2 лева от всяка поръчка отива за блатворителна кауза. 

Първата инициатива на Иво и Ели е да подарят курс по рисуване на дете аутист. Това не се оказва лека задача. Първо, тези деца са много специални и трябва специален подход, за да бъде привлечено вниманието им и да се поощри техният талант. Второ, малко опитни художници биха се съгласили търпеливо да обучават такова дете. За щастие такъв преподавател се намира и има нужния опит. Тъй като курсът по рисуване ще е продължителен, цената му е над 1000 лева. Но Иво и Ели вече са се разбрали с една от специализираните организации за работа с аутисти, които да  изберат подходящо дете.

Всички бои за тениските са безвредни и устойчиви на пране и гладене.

Въпреки че сайтът е съвсем нов, поръчките продължават да пристигат, както и кандидат-художници, които да се включат в платформата.

Клиентите имат най-различни изисквания, но засега няма разочаровани, като се почне от първите 20 тениски за рожден ден на блог сайт и се стигне до тениска, на която е нарисувано любимото куче на собственика.

Понякога хората си поръчват вече нарисувани тениски от сайта, но и често обичат да изненадват любим човек - наскоро жена поръчала тениска за мъжа си, на която са нарисувани барабаните, на които обича да свири. Двойка автомобилни състезатели пък поискали две тениски с любимата им ретрокола. Често се срещат поръчки за всякакви домашни любимци и дори гръцки богове.

Стига да имате идея, има кой да я нарисува на тениската ви.
На тениската могат да бъдат изобразени любими филмови герои.
Тениски за двойки.
Или за цялото семейство.

Иво и Ели се надяват да привлекат още повече клиенти не само заради качеството и уникалността на тениските, но и заради социалната кауза, която подпомагат. Отделно по този начин се подпомагат и творци от цялата страна, които получават не само възнаграждание за труда си, но и удовлетворение, че някой оценява работата им.

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).