Премиерът Кирил Петков извика в неделя руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да й се скара за наглите постове във Фейсбук, с които сее обидни квалификация към България и НАТО.

Този път Нейно превъзходителство не е посмяла да откаже да се яви, както стори с МВнР, когато трябваше да й бъде връчена нота за изгонване на двама руски дипломати. МВнР досега не посмя да я извика и скастри за неприемливия назидателен тон на руското посолство в социалните мрежи и се бе ограничило само с публични призиви да престане и да се извини. Кирил Петков обаче реши лично да свърши работата на външната си министърка Теодора Генчовска (ИТН).

"Българският премиер призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Посланик Митрофанова се извини на министър-председателя", пише правителствената пресслужба.

Министър-председателят изразил и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското посолство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България.

“Нашата признателност към руския народ за Освобождението не може да бъде принизявана чрез сравнения с днешната братоубийствена война в Украйна”, подчерта той.

Петков настоя посолството на Руската федерация да не се намесва във вътрешната политика на България, в съответствие с международните конвенции. Министър-председателят приветства декларираното от руския посланик намерение за конструктивен тон оттук нататък. Той призова за спиране на войната и връщане към диалога.

Няма информация премиерът да е предупредил Митрофанова с изгонване, както призовават редица граждани, включително и негови коалиционни партньори. 

Показателно е, че срещата на премиера с Митрофанова не е в кабинета му, където обикновено приема гости, а в малката заседателна зала на МС.

Малко по-късно на същия ден, пред бТВ, посланичката заяви, че не била разбрана за думата "подлога" и че тя не се отнасяла за България. Нямало и как да се отнася, защото Русия и България имали "специали взаимоотношения", а Русия получила азбуката си именно от нашата страна.