Какви са финансовите приходи за България от функциониращия вече една година "Турски поток", упорито наричан от правителствата на Бойко Борисов "Балкански"?

Такъв въпрос е задал депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров към министъра на енергетиката Александър Николов в рамките на парламентарния контрол. Въпросът е писмен и на него е било отговорено вчера.

Димитров пита конкретно:

"Изграждането на "Турски поток" струва над 3 милиарда лева. Тези средства бяха похарчени с обещания за възвращаемост. На тази основа е важно да се изясни какви са финансовите приходи и разходи през първата година от функционирането на проекта.

Какви са реализираните приходи, разходи, печалба от оперативната дейност на "Турски поток" през 2021 г?".

Оказва се обаче отговор не може да бъде даден. Поне не и на този етап. Енергийният министър пропомня само, че държавното "Булгартрансгаз" ЕАД е изградило и експлоатира разширението на "потока" - газоизмервателната станция "Странджа", преносния газопровод от българо-турската граница, компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия" и линейна част от разширението паралелно на северния магистрален газопровод (476 км).

Но по отношение на разходите, проходите и има ли печалба, Александър Николов отговор не може да даде, защото... управителният съвет на дружеството трябва да предостави финансовия отчет за годината (2021 г.) до 30 юни, според търговския закон. Това обаче не означава, че с идването на тази дата ще научим отговора на питането на депутата от ДБ. Защото финансовият отчет трябва да бъде предоставен първо на независим одитор, а после одобрен от "Булгартрансгаз", в това число и докладът на одитора.

Мартин Димитров не задава за първи път този въпрос. На него трябваше да отговаря и служебният министър Андрей Живков миналата година при изслушване в парламента. Тогава той посочи, че за годината се очаква печалбата на "Булгартрансгаз" да бъде около 100-120 млн. лв., което е съотносимо с печалбите от предишни години. "Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд. лв. ще се върне за 10 години, годишният приход трябва да се увеличи с 250 млн. лв.", изчисли тогава Живков. В проекта "Балкански поток" са вложени около 2,5 млрд. лв., но засега няма никаква печалба от него, заяви още тогавашният енергиен министър.