В проекта "Балкански поток" ("Турски поток"), който в "Демократична България" наричат "Руско-турски поток", са вложени около 2,5 млрд. лв., но засега няма никаква печалба от него.

Това каза енергийният министър Андрей Живков в рамките на изслушване в парламента.

Живков поясни, че за тази година се очаква печалбата на "Булгартрансгаз" да бъде около 100-120 млн. лв., което е съотносимо с печалбите от предишни години.

"Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд. лв. ще се върне за 10 години, годишният приход трябва да се увеличи с 250 млн. лв.", изчисли Живков.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) обаче заяви, че няма основание за безпокойство по отношение на проекта.

"Проектът носи приходи и реализира печалба", заяви тя.

За пореден път Живков каза, че подписаната пътна карта с "Газпром" все още не е открита. По този повод Мартин Димитров ("Демократична България") го призова да я поиска от руската страна, след като не може да бъде открита в българските институции. И заяви, че ако той не го направи това ще бъде направено от бъдещата комисия по енергетика.

"Откриха се документи, в които тази пътна карта се цитира. Самата пътна карта не беше открита. Не сме сезирали компетентни органи. Не можем да решим кое длъжностно лице е виновно. При едно нормално управление на Българския енергиен холдинг (БЕХ) тази пътна карта ще излезе отнякъде", каза Живков.

Димитров заяви, че тази пътна карта не може да бъде открита вече три месеца.

"Казвате, че тя все отнякъде ще излезе. По тази логика ако управляваме държавата нищо добро не ни чака", каза Димитров.

И допълни, че е важно да се знае дали България е поемала допълнителни ангажименти, има ли връзка тази пътна карта с факта, че правителството на ГЕРБ не поиска 1 млрд. долара неустойки от предишния договор за газ и др.

"Призовавам ви още днес да поискате пътната карта от "Газпром". Няма нищо неудобно, това е публичен докмент. Губят се разни работи", каза Димитров.

Живков отговори, че ще обмисли призива на Димитров, но трябва да се види какви репутационни щети би понесла страната ни от такова искане.

Ивайло Мирчев ("Демократична България") призова министъра първо да попита бившите министри на ГЕРБ, които сега са депутати, както и бившия премиер Бойко Борисов, къде е пътната карта.

"Със сигурност в тази карта не е начертан пътя към Министерски съвет. Пишете и на Путин ако искате", репликира го Рамадан Аталай (ДПС).

Бившата енергийна министърка, сега депутат - Теменужка Петкова (ГЕРБ) призова да не се търсят пътни карти, защото цялата информация за "Балкански поток" я има в официалните документи. И допълни, че това е само един от проектите, които са свързани с диверсификацията. Тя изтъкна, че всичко, което е направено за тази диверсификация, е направено от кабинетите на Бойко Борисов.

"За 10 години е построен Суецкият канал. За 10 години не можахте да направите връзката с Гърция. Това ли ви е диверсификацията? Когато ставаше въпрос за руско-турски поток, него го построихте за една година. Нищо не направихте. С това ще остане правителството на ГЕРБ", заяви Мартин Димитров ("Демократична България").

Той припомни на министъра, че връзката с Гърция трябва да стане до края на годината.

"Вие говорите за забавяне, липса на части. Може да са при пътната карта", иронично коментира Димитров.

По отношение на скока на цената на тока на енергийната борса министърът обясни, че това се дължи на повишената температура, заради която се е увеличило потреблението. Живков каза още, че министерството се е намесило, за да бъдат включени допълнителни блокове на ТЕЦ "Марица изток - 2", макар това да не са негови преки задължения. Но защо от "Марица" са се забавили, не можа да отговори. Като цяло Живков отговори на малко въпроси по същество, опрвдвайки се основно с това, че министерството не може да прави стратегиите на търговските дружества под шапката му.