Агенция "Фитч" (Fitch) понижи кредитния рейтинг на руския държавен дълг до статут на "боклук", като това е последната стъпка от поредицата ходове на агенциите за кредитен рейтинг след инвазията в Украйна и последвалите серии от западни санкции срещу руската икономика, съобщава "Файненшъл таймс", цитирана от БНР. 

"Фич" понижи кредитния рейтинга на Русия до ниво "B", което е с цели пет степени под инвестиционния рейтинг, като в същото време постави страната под негативно наблюдение, което предполага, че кредитният й рейтинг може да бъде намален допълнително.

Преди това Русия беше оценена от "Фич" с кредитен рейтин на ниво от "ВВВ", или две степени на т.нар. нива на "боклук" (нива на високорисков рейтинг).

"Фич" посочи, че тежестта на санкциите, наложени на Русия в отговор на атаката й срещу Украйна, "представлява огромен шок за кредитните основи на Русия" и "може да подкопае нейната готовност да обслужва държавния си дълг".

"Развитията ще отслабят външните и публичните финанси на Русия, ще ограничат сериозно нейната финансова гъвкавост, значително ще намалят тенденцията на растеж на БВП и ще повишат вътрешния и геополитическия риск и несигурност", смята една от трите водещи кредитни агенции.

Рейтинговата агенция също така заяви, че е поставила руския кредитен рейтинг под негативно наблюдение, отчасти поради потенциала за по-нататъшни санкции и несигурността относно политическия отговор на Русия.

Понижаването на рейтинга идва само дни, след като и агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) намали своя рейтинг за държавния дълг на Русия до ниво на "боклук".

Междувременно трета водеща агенция "Мудис" (Moody's) постави под негативно наблюдение суверенния рейтинг на Русия за евентуалното му понижаване до статус на "боклук".