На 30-минути задължителен урок бяха подложени днес децата в Русия - с основна тема "освободителната мисия в Украйна". В него се твърди, че разрушените в последните дни жилищни сгради, училища и болници в Украйна са дело на украинците - защото руските войски атакуват само военни цели.

Предаването с основна водеща София Хоменко (типично украинска фамилия, бел. ред.) -  12-годишна певица и звезда от певчески конкурси - разказва за общата история на Русия и Украйна, събитията от преди 8 години, бойните действия в Луганск и Донецк и накрая - "специалната операция" на руските войски, които обстрелвали само военни цели.

Урокът, кръстен "Защитници на мира/света" се излъчва на страницата на руското Министерство на просвещението в социалната мрежа Вконтакте. Дело е на Института за възпитание на Руската академия за образование и дума по дума повтаря руските "опорки" от последните седмици.

Хоменко е подкрепена от журналиста от централния щаб на Общоруския народен фронт Денис Полунчуков. Тя задава въпроси, а Полунчуков, подкрепен по-късно от "експерта по история" Пьотр Ишков, и разяснява позицията на Русия.

"Как можем да разберем кое е истина?", пита Хоменко.

"Само от официалните СМИ (средства за масова информация)", отговаря Полунчуков.

И дава пример - кадрите на ракети, които разрушават Киев, показват ракети, от които излиза бял дим. Това било типично не за руското, а за украинското въоръжение.

"Защото нашите военни целят само военни обекти. Ние не атакуваме жилища, не убиваме хора, не атакуваме училища и детски градини, не унищожаваме социална инфраструктура", твърди руският журналист.

Урокът започва с кремълската версия за общата руско-украинска история:

"Ние сме говорили на един език, имаме обща история и обичаи. Наричали сме се руски хора и сме били единни. Украинци са се наричали народите, живяли в пограничните райони. Имаме почти еднакви народни одежди, домове и кухня", твърди се във видеото.

Във втората част Ишков разяснява какво е станало след падането на СССР - как в Украйна били пренаписани учебниците, за да се обясни, че руският и украинският народ са отделни. Как Степан Бандера и Иван Мазепа са превърнати в герои. 

"Например Гладоморът - общонационална трагедия - се обявява в украинските учебници като целенасочена политика срещу украинския народ, политика на унищожение само на украинците. А от глад са страдали всички жители на нашата страна", твърди Ишков.

В Украйна забранили на рускоговорящите да говорят на руски, да се учи руски в училище, обяснява още той.

В следващата част се говори за Евромайдана през 2014 г. - в който, според историка, украинските протестиращи избивали украински войници, които не можели да се защитават срещу тях.

Стига се и до Луганск и Донецк - където "престъпници, въоръжени от Запада" избили 14 000 руснаци, твърди Ишков. Следва кратко видео на хора от региона, разказващи за обстрелването на мирни граждани и градове. Кадри на деца, качвани в линейки, наредени снимки на деца, загинали при бойните действия в сепаратистките републики.

Президентът (Путин) е включен за кратко - с признаването на Луганската и Донецката република.

"Русия призовава Запада 8 години да признае републиките, но те не го правят", казва Ишков.

Тече информационна война, казва той. Споменава се и историята с гарнизона на Змийския остров - как той всъщност се предал на руската армия, а украинските власти обявили, че 13 души са загинали като герои. 

А санкциите нямат значение - икономиката на Русия е устойчива и ще издържи. "Ще се справим", подчертава Хоменко.