Собственикът на "Челси" Роман Амбрамович обяви в изявление на официалния сайт на клуба, че предава "управлението и грижите" на клуба на тръста, който ръководи благотворителната му фондация.

Милиардерът посочва, че през двете десетилетия като собственик е направил всичко възможно, за да бъде успешен, и допълва, че новите шефове са "в най-добрата позиция да се грижат за интересите на клуба, играчите, персонала и феновете".

Моментът не може да бъде по-неподходящ за лондонския отбор - утре "Челси" излиза на "Уембли" във финал за Купата на Лигата срещу "Ливърпул".

Ето и кратко изявление на олигарха:

"По време на почти 20-годишния период, в който съм собственик на ФК Челси", винаги съм възприемал ролята си като пазител на клуба, чиято работа е да гарантира, че сме толкова успешни, колкото е възможно с днешна дата. Както и да градим за бъдещето, като същевременно имаме положителна роля в нашата общност.

Винаги съм вземал решенията, следвайки най-добрия интерес на клуба. Оставам отдаден на тези ценности. Ето защо днес давам попечителството и грижите за "Челси" на тръста, който управлява благотворителната организацията на "ФК Челси".

Вярвам, че в момента те са в най-добрата позиция да се грижат за интересите на клуба, играчите, щаба и феновете".

Роман Абрамович е считан за един от приближените до президента Владимир Путин руски олигарси. През 2018 г. той получи отказ за подновяване на визата му за престой във Великобритания и оттогава не е стъпвал там. Тръгнаха слухове, че милиардерът ще продаде "Челси", но това не стана. Напротив, оттогава насам клубът изхарчи над 500 милиона паунда за трансфери, а миналото лято за втори път спечели Шампионската лига.

Преди близо четири години Абрамович замрази плановете за тотална реконструкция на стадиона на лондонските "сини", но преди месеци даде заявка, че ще я започне.

Преди дни депутатът от лейбъристката партия Крис Брайънт заяви в парламента, че "г-н Абрамович не би трябвало да има правото да притежава футболен клуб във Великобритания".

Натискът на политическо ниво не е отсега. Такива приказки се чуха и преди малко повече от година, когато, отново в парламента, бе приета декларация, в която се казваше, че на Путин трябва да се пречи и с удари по близките му олигарси.

Освен името на Роман Абрамович, тогава за санкции бе споменат и Алишер Усманов, бивш съсобственик на "Арсенал", а сега с капитали в "Евертън". Още не е ясно дали двамата ще получат санкции покрай инвазията в Украйна.

Какво означава съобщението на Абрамович?

На първо време не означава, че "Челси" се продава, поне според Би Би Си. Медията твърди, позовавайки се на свои източници, че руският евреин само се оттегля временно от управлението или поне така твърди. Също така не означава, че той ще търси от клуба връщане на инвестирани 1,5 милиарда паунда, оформени като заем на лондончани към техния благодетел.