Виктор Шендерович е руски журналист, прозаик, поет, драматург, сценарист, телевизионен и радиоводещ, сатирик, публицист.

На 30 декември 2021 година Руското министерство на правосъдието го вкарва в регистъра на Срества за масова информация - чуждестранни агенти.

На 11 януари т.г. Шендерович обявява, че напуска Русия заради опасения, че ще бъде арестуван. Сега живее в Израел.

Представете си сега какво му е на него. Да се вглеждаш в очите на всеки, който слага на масата ти чинията със супа. Да гадаеш не е ли намазал някой лъжицата или бельото ти с безцветната гадост, преди предназначена за Навални. Да мислиш не е ли застъпил в нощната смяна на охраната човек с фамилия Зубов* например. Във всеки прибижаващ се военен да виждаш полковник Щауфенберг**...

Да знаеш, че целият списък на Forbes иска смъртта ти, при това на руския  Forbes - за дългогодишните унижения - смърт, по възможност мъчителна. Да знаеш, че твоята смърт (по възможност по-скорошна) иска и целият свят. Да се досещаш, че твоето съществуване е голям кървав тумор даже за собствените ти деца. Че да бъде някой твой близък, е унизително, а вече и опасно.

Да разбираш, че сега за теб няма на Земята по-родно място от бункера в Алтай. Че ти всъщност вече си под земята. Че отдавна писналият ти Шойгу също може да те продаде някой ден, когато стане крайно напечено. Че целият този твой покорен Съвет по сигурност мечтае да те изтъргува със света. Че плъховете ще побягнат от кораба, аха... вече побягнаха, влачейки шумно на опашките си твоите банкови реквизити. Че ти предстои клетка или... (виж по-горе).

И в душата ти няма нищо, което да оправдае страданието: нито идеи, нито принципи, нищо. Ти просто искаше сладък живот - и сам не разбра как се случи всичко това. Кога попадна в дяволската примка на властта, от която няма изход... И ти се иска да се събудиш в Дрезден - млад, с бира в ръка, а се събуждаш с прихлопващо старческо сърце пак там, в бункера.

Представете си всичко това - и по човешки го съжалете.

А в следващата секунда разберете най-накрая, че в тази ситуация да даде команда за ядрен удар - за него съвсем не е страшно.

---

Бел. ред.:

*Платон Зубов - организатор и участник в убийството на император Павел I.

**Клаус Шенк граф фон Щауфенберг (на немски: Claus Schenk Graf von Stauffenberg) е германски офицер, една от основните фигури в германското съпротивително движение и един от основните организатори на заговора от 20 юли, неуспешния опит за убийство на Хитлер.