БСП е бламирала избора на "Продължаваме промяната" - Тодор Тагарев, за нов военен министър, след като вчера премиерът Кирил Петков обяви, че сегашният титуляр Стефан Янев ще бъде освободен, научи Клуб Z.

От левицата са поставили условие - или Тагарев ще бъде сменен с друг кандидат, или напускат управленската коалицията.

Така сега се очаква от ПП, от чиято коалиционна квота е Министерство на отбраната, да предложат в последния момент за поста постоянния ни представител в НАТО Драгомир Заков.

Гласуването на отстраняването на Стефан Янев и изборът на новия министър трябва да се случи днес - на обявеното извънредно заседание на Народното събрание - от 11 ч. Обикновено гласуването е анблок - с едно решение се освобождава министър и назначава нов, като на сайта на НС е качен проектът за решение с имената на Янев и Тагарев.

В 11.00 заседанието на парламента бе открито. Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров обаче поиска 30 минути почивка, заради продължаващите консултации и тя бе дадена.

Както е известно Кирил Петков обяви вчера смяната на Янев, който преди това бе служебен министър-председател в двете последни правителства на президента Румен Радев. Той мотивира решението си с това, че Янев изразява позиции по войната, която Русия започна срещу Украйна, различни от тези на Министерския съвет.

Оставката на Янев бе поискана преди това от представители на друг от коалиционните партньори - "Демократична България", които се възмутиха, че министърът не назовава войната "война", а използва терминологията на агресора Владимир Путин. 

Самият Янев постави освобождаването си от поста като залог за стабилността на коалицията. Това той направи в предаването "Панорама" по БНТ в петък вечер.

Късно вечерта в деня преди премиерът да обяви намерението си пък, министърът излезе с публикация във фейсбук, в който пак посочва, че "България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция" (нищо, че България е в ЕС). 

Така вчера Петков обяви отстраняването му, както и че предлага Тагарев за наследник на поста.

До последно обаче социалистите не казваха как ще гласуват днес в пленарна зала. Лидерката Корнелия Нинова бе гост в предаването "Лице в лице" по бТВ в понеделник привечер, като само заяви, че ще се проведе първо разговор между ръководството и парламентарната група и после ще се вземе решение.  Нинова посочи само, че Янев е министър на ПП и според коалиционното споразумение право на тази формация е да го смени.