Премиерът Кирил Петков ще предложи Тодор Тагарев за военен министър. Това каза самият той след края на заседанието на правителството.

По-рано Петков лично съобщи, че ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Тагарев, който беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков, водеше преговорите по коалиционното споразумение в сектор отбрана. През 2016 година бе назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно бе освободен от Стефан Янев, който по онова време бе служебен военен министър.

"Това е изборът на "Продължаваме промяната" в рамките на коалиционния договор, който имаме", каза Петков.

Президентът Румен Радев е бил уведомен за готвената смяна още вчера. Кирил Петков изрази съгласие с тезата на държавния глава, че смяната на военен министър е риск. Затова гласуването за Тагарев ще бъде още утре на извънредно заседание на парламента.

"Идеята, че преклонена глава сабя не я сече, не е националатана идея на България. Аз съм много щастлив, че българското правителство не се сниши и ясно заяви своята позиция за неправдата в Украйна.

В момента един диктатор е взел ужасяващи решения и не можем да мълчим. Тук въобще не говорим за народа на Русия. Аз имам приятели там. Никой не може да казва на България какво да прави. Ние сме независима страна и сами вземаме решенията си. Радвам се, че говорим на един глас с Европейския съюз", каза още Петков.

И допълни:

"Никакви ангажименти не са поемани за български изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна.

Другата фалшива новина, която чух днес, е, че ще пращаме войници в Украйна. Няма абсолютно нищо вярно в тези две твърдения. Това са фалшиви новини и опорки на определени сайтове".

Петков коментира и заплахите от Владимир Путин с ядрено оръжие.

"Аз не мога да повярвам, че в 21-ви век някой може да говори за ядрено оръжие. Като българско правителство обаче сме задължени да проверим военните запаси. Установихме, че има йодни таблетки с изтекъл срок.

Това е причината да поръчаме нови и да попълним запасите. Това е въпрос на национална сигурност. Хората не трябва да изпадат в паника. Не мисля, че ще се стигне до употребата на ядрени оръжия, но ние трябва да сме готови", каза Петков.

Той допълни, че България не е изпращала никави оръжия и боеприпаси на Украйна.

"Изпращаме палатки и одеяла. Решението за военна помощ ще се вземе общо от Европейския съюз. Едва тогава то ще трябва да бъде прието от Министерския съвет и гласувано в Народното събрание. Нищо няма да остане скрито-покрито от българския народ.

"Това, че сме едно правителство и в Министерския съвет всеки има право на собствено виждане по време на гласуването. Няма наложена диктатура на мнения. Това, което е важно, е че като излезем с общо решение се прави от правителството заедно.

Така че няма проблем някой министър да не е съгласен по дадена точка. Друг е въпросът, ако този министър реши да прави собствена политика през Фейсбук. Това вече не е разрешено в нашите коалиционни действия", каза още Петков.