Руската централна банка обяви, че банковата система в Русия вече е в структурен дефицит на ликвидност и че заради санкциите не може да прави повече интервенции на пазара. 

Съобщението дойде лично от гуверньорката Елвира Набулина, която обяви на пресконференция, че условията за страната и финансите са й се променили драматично в последните. 

Особено тежък удар ЦБР понася заради санкциите по нейния резерв в чужбина, което означава блокаж на поне 50% от събраните средства. Резервът в злато е равен на около 132 млрд. долара, но не е ясно дали той може да бъде продаден, тъй като пазарите на злато са в Европа и САЩ. Китай остава последната надежда. 

По-рано през деня ЦБР започна да капиталов контрол, забранявайки продажбата на брокерите да продават ценни книжа на неруски граждани, докато рублата продължава свободното си падане. 

Набулина призна, че инфлацията ще се повишава и че падането на рублата на практика не може да бъде спряно. 

Все пак банката предриема още действия, позволявайки на банките да отдъхнат, като намалява регулаторната тежест - те няма да провизират загуби, натрупани от срива на ценните руски книжа. 

ЦБР увеличава и лихвата до 20%, което вероятно ще задуши кредитирането, но цели овладяване на инфлацията.