Великобритания наложи санкции на пет руски банки и трима бизнесмени, които имат тесни връзки с руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Това се случва в деня, след като държавният глава разпореди разполагането на войски в двата отцепнически региона на Източна Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че светът трябва да се подготви за следващия етап от плана на Путин и посочи, че Кремъл подготвя почвата за пълномащабна инвазия в Украйна.

Джонсън съобщи пред парламента, че пет банки - "Россия Банк" (Rossiya Банк), "ИС Банк" (IS Bank), "Дженерал банк“ (General Bank), "Промсвязбанк" (Promsvyazbank) и "Черноморска банка" (Black Sea Bank) - са санкционирани, заедно с трима души - Генадий Тимченко, Игор Ротенберг и Борис Ротенберг.

"Това е първият транш, първият бараж от това, което сме готови да направим", предупреди премиерът. "Всички активи, които държат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и на засегнатите лица ще бъде забранено да пътуват тук", добави той.

Някои британски законодатели поискаха от Джонсън да бъде по-строг към руските пари в Лондонското Сити. Стотици милиарди долари от Русия влязоха в Лондон и отвъдморските територии на Великобритания след падането на Съветския съюз през 1991 г. Британската столица се превърна в предпочитана дестинация за свръхбогатите руснаци и гражданите на други бивши съветски републики.

Един от санкционираните, Генадий Тимченко, е сред от основателите на компанията "Гунвор". Фирмата му е мажоритарен акционер в "Россия Банк", която пък е заинтересована страна в Националната медийна група - медийният холдинг имаше голяма роля в дестабилизацията на Украйна след анексирането на Крим през 2014 г.

"Россия Банк" подкрепяше консолидацията на Крим в рамките на Руската федерация, като интегрира финансовата система след анексирането на Крим", обясняват от Обединеното кралство.

Тимченко, чието състояние по данни на "Форбс" възлиза на 23,5 милиарда паунда, е близък съюзник на Путин. Същото се отнася и за другите двама санкционирани богаташи.

"Борис Ротенберг е влиятелен руски бизнесмен, който има близки връзки с руския президент. Игор Ротенберг е влиятелен руски бизнесмен, който има близки семейсни връзки с президента Путин", твърди Великобритания.