След няколкодневно размотаване, късно вечерта вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви третата порция санкции по руската икономическа система след нахлуването на Москва в Украйна. ЕС, САЩ и Великобритания очевидно постигнаха някакво съгласие за изключването на руски банки от системат SWIFT - решение, което светът очакваше с особен интерес. 

Истината е, че изключването на Русия от SWIFT не е точно изключване на Русия от SWIFT, защото не засяга цялата финансова система, а отделни нейни елементи. При всичко положения обаче ходът е удар по финансовата система, изградена от Кремъл и редица анализатори предричат тотален срив на пазара в понеделник - възможно е той да бъде затворен отново, рублата да продължи свободното си падане. През последните дни тя бе "посъбрана" след интервенция на централната банка, но е възможно още утре да видим фиксиране на обменния курс през изкуствена нормативна уредба, точно както по времето на Съветския съюз. 

В ранния следобяд на 27 февруари ударът започна да има номинално изражение. Водещите финансови сайтове на Русия дават реални данни за търговия от шокиращите 122 рубли за едно-единствено евро - абсолютно копаене на дъното. По информация на отделни финансови форуми пък чейнджбюрата продават евро срещу 130 рубли.

Днес централната банка в Москва излезе със съобщение, че всичко е стабилно и може да поддържа в добро здраве финансовата стабилност, но самият факт, че такова съобщение се появява в неделя е достатъчен, за да се смята, че проблеми има. 

Търсенето на кеш от банкоматите накара ЦБР да налее допълнително количество банкноти още в петък, а репо аукционът отново в петък показа, че банките искат невиждана от 25 години ликвидност.

Добре е да се знае също, че Путин от няколко години изгражда своя алтернатива на системата SWIFT и тя вече работи. Макар да представлява по-скоро някаква демо-версия на SWIFT, да работи само през деня и да включва не повече от 400 банки...

Истината обаче е, че тежкият удар по руската финансова система вероятно предстои. САЩ и ЕК в момента координират санкция върху валутните резерви на Руската федерация. Москва през последните години успя да изгради невероятни запази от над 640 млрд. долара, очевидно готвейки се и за войната, и за санкциите. 

Досега удар по резерви светът не е виждал, но теоретично такъв е напълно възможен. Причината е проста - огромната част от резервите на Русия са трупани върху ценни книжа в твърда валута. Казано още по-просто - голямата част от руските резерви са бележка под линия в балансите на западните институции. Данните на самата ЦБР показват, че над 32% от тях са в евро, над 16% - в долари, има запази в британски лири, японски йени, канадски долари и юани. Блокирането на резервите в долари, евро и йени ще е саблен удар върху възможностите на Москва да финансира войната, а допълнителното отрязване на ЦБР от финансовите пазари ще я затрудни да набира дълг. 

Само по себе си това би било много по-значителен удар от изключването от SWIFT, смятат редица международни анализатори. Това, заедно с удар по вноса на Русия, която не произвежда почти нищо извън суровинните си дадености, ще причини моментален шок. Руснаците започват да обедняват, заради срива на рублата, с твърде бързи темпове. 

Разбира се, трябва да се знае, че всички тези санкции ще навредят и на Западния свят. При всички положения обаче големият губещ е Путин и неговата олигархия. Русия бавно се превръща в глобален финансов парий и възстановяването ще бъде болезнено.