БЧК организира кампания за набиране на материални дарения, а от утре и на средства в помощ на пострадалото население в Украйна. Отправени бяха няколко апела за помощ.

Ето и какви са най-спешните нужди:

Поради непрестанно нарастващите нужди от подкрепа за пострадалото население в Украйна, по молба на Червения кръст на Украйна и в координация и взаимодействие с правителството на Република България, Българският Червен кръст обявява кампания от 27 февруари 2022 г., за набиране на материални дарения. Най-неотложни са нуждите от:

нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя);
 -  спално бельо;
  - топли завивки;
  - хигиенни материали.

БЧК се обръща към български фирми-производители за съпричастност към пострадалите, като ги призовава да подкрепят кампанията както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с:

- палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

Хиляди хора се нуждаят от нашата помощ сега! Нека им покажем, че заедно можем повече, пишат от БЧК.

Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната (адресите и телефоните на всички областни организации можете да видите на сайта на БЧК: https://www.redcross.bg/contacts/contact2), а за София – в централната сграда на организацията на бул. "Джеймс Баучър" N76.

Кампанията за набиране на материални дарения ще продължи докато има нужда.

"Утре, 28 февруари 2022 г. ще бъде обявена и кампания за набиране на средства в помощ на пострадалото население", уточниха от БЧК.

Центърът на бесерабските българи в България също призова за помощ

"СПЕШНО събираме дрехи за МЪЖЕ: от бельо, през панталони, фанелки пуловери, до шапки, шалове и ръкавици.
Освен дрехи са необходими превързочни материали, индивидуални аптечки, елементарни медикаменти.
Към София пътува представител, упълномощен да превози събраното в Украйна. Но трябва да стане бързо", написаха оттам.

Националната асоциация на доброволците търси лекари

Националната Асоциация на Доброволците в Република България търси лекари-доброволци, които говорят украински или руски език, и са съгласни да оказват при нужда медицинска помощ на бежанци в населените места, в които практикуват (т.е. да приемат в кабинетите си нуждаещи се от медицинска грижа бежанци от войната в Украйна).

Можете да се запишете тук: https://navrb.bg/

Искате да помогнете по друг начин? - пак тук: https://navrb.bg/

Събират се и дарения. 

Ако имате възможност да предоставите голямо парично или материално дарение (хранителни продукти, дрехи), моля свържете се с нас на +359 882 104 186 (Станил Ереев), за да координираме използването на ресурсите спрямо конкретни нужди.

За по-малки дарения, използвайте нашата банкова сметка в Уникредит Булбанк. Неизползвани дарения ще бъдат върнати на дарителя по банков път.

Национална асоциация на доброволците в Република България

Уникредит Булбанк АД

IBAN: BG11UNCR70001522200211

Основание: Дарение – Украйна

От понеделник, 28 февруари, в "Св. Анна" ще преглеждат безплатно пострадали от войната

От понеделник медиците в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД преглеждат безплатно всички пострадали от войната в Украйна, както и хората принудени от военните действия да напуснат родните си места. Това съобщиха от лечебното заведение.

Етническият произход или религията са без значение. Прегледите ще се осъществяват във всички налични кабинети, от висококвалифицирани лекари с всички налични в болницата специалности.

БАН предоставя своя хотел в София и почивната си база във Варна на украински учени

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) счита, че през 21-и век решаването на политически проблеми чрез военни действия е абсолютно недопустимо и в знак на солидарност предоставя своя хотел в София и почивната си база във Варна на разположение за настаняване на украински учени и на техните семейства. Това са посочва в съобщение на ръководството на БАН.