Военният министър Стефан Янев деликатно предупреди политиците от управляващата коалиция, които му искат оставката, че неговото оттегляне може да повлече и кабинета и повече да не може да бъде съставен Министерски съвет в същата политическа конфигурация.

"Хора от коалицията ми искат оставката. Странно ми е - имат ли идея това дали ще промени цялата конструкция, цялата коалиция, този парламент ще може ли да произведе ново правителство или се отива на избори?", каза Стефан Янев в предаването "Панорама" на БНТ.

Неговото участие в държавната телевизия бе обезпечено с безпрецедентна полицейска охрана (конкурираща се с тази пред Паметника на съветската армия), тъй като група пронатовски настроени граждани дойдоха на протест.

 
Полиция пази военния министър на страна членка на НАТО от пронатовски протест.
 
Попитан от водещия защо не е използвал думата "война" по отношение на руското военно нахлуване в Украйна, Стефан Янев заяви, че се позовал на цитат от  Путин (явно от речта му, в която обявява операцията в Украйна - б.р.) и че използването на думата война и военна операция трябва да е много отговорно.
 
 

"Ако забелязвате, никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, който да използва думите война.

Ние трябва много внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията", каза Стефан Янев.

Всъщност НАТО използва думата "война". Тя се съдържа и във водещата публикация на сайта на НАТО.

Участниците в протеста срещу Стефан Янев бяха по-малко от полицаите.

 

Попитан защо е приел да стане министър, подчинен на премиер, който е бил негов министър, когато Янев е бил премиер, гостът на Бойко Василев заяви, че това е бил един осъзнат поет риск от негова страна и го поел в името на националната сигурност, защото знаел какво се задава.

"Исках да дам всичко от себе си", каза Стефан Янев.

На протеста срещу Янев имаше лозунги и срещу Путин.