Руският диригент Валерий Гергиев, който е близък с русия президент Владимир Путин, няма да ръководи Виенската филхармония на турне в САЩ, което започва в петък с концерт в "Карнеги хол" в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гергиев (68 г.) е художествен ръководител и директор на Мариинския театър в Санкт Петербург,  главен диригент на Мюнхенската филхармония. Той бе удостоен с орден "Герой на труда на Руската федерация", възстановен от Путин през 2013 г., и често се изказва в подкрепа на руския президент, който разпореди нахлуване на руските сили в Украйна в четвъртък.

"Промяната се прави заради последните световни събития", каза говорителката на "Карнеги хол" Синеве Карлино.

Преди това от "Ла Скала"  призоваха в писмо Гергиев да направи ясно изявление в полза на мирно разрешаване на конфликта в Украйна, като при отказ бе предупреден, че няма да довърши ангажимента си да дирижира в театъра премиерната постановка "Дама Пика" на Чайковски.

Публикации онлайн през последните дни предупреждават за протести пред "Карнеги хол", където бе планирано Гергиев да дирижира Виенската филхармония в петък и събота вечер и в неделя следобед. Турнето на оркестъра продължава в Нейпълс, Флорида във вторник и сряда.

Музикалният директор на операта "Метрополитън" Яник Незет - Сеген ще замести Гергиев за концертите в "Карнеги хол". Руският пианист Денис Мацуев също няма да свири на концерта в петък. През 2014 г. той подкрепи анексирането на Крим от страна на Русия.

Виенската филхармония отхвърли критиките към турнето си в САЩ под ръководството на руския маестро Гергиев, съобщи междувременно ДПА.

Музикантът Даниел Фрошауер, който е в борда на филхармонията, реагира на отрицателните коментари във Фейсбук, които поставиха под въпрос провеждането на концертите, след като руски сили нахлуха в Украйна. 

"Имаме десетилетно творческо партньорство с маестро Гергиев", каза той. "Културата не бива да се превръща в пионка в политически спорове. Следователно няма да коментираме политически теми във връзка с нашите диригенти или солисти", каза Фрошауер. "За нас музиката е нещо, което обединява, а не разединява. Заклеймяваме всички видове насилие и война."

От Мюнхенската филхармония, чийто диригент е Гергиев, отказаха коментар.