"Уважаеми г-н Петков, 

през годините има натрупан сериозен брой въпроси за начина, по който са инициирани, проведени и изпълнени големите енергийни проекти на територията на Република България и най-вече приключилите проекти за разширяване на газопреносната мрежа, които представляват продължение на проекта “Турски поток”. "

Така започва отвореното писмо на Антикорупционния фонд до премиера Кирил Петков, с което се настоява за пълна прозрачност на българската част по руските енергийни проекти. 

Разследващата организация заявява, че остават огромни съмнения както за скрити геополитически цели, така и за директно корупционно влияние в тези проекти. Осветяването им като евентуален източник на стратегическо корупционно влияние е от особено значение за борбата с корупцията в България, пишат още от АКФ. 

Споменаването на "Турски поток", който бившият премиер Бойко Борисов обичаше да нарича незнайно защо "Балкански поток" е неслучайно. Тръбата е транспортен коридор за руски газ към съюзниците на Москва от Белград и продължава към Унгария, позволявайки заобикалянето на Украйна. България участва в проекта със собствени пари и плати цели 3 млрд. лв. по груби сметки, без да има "кранче" към собствената си газопреносна мрежа, отказвайки се от предишните задължения за такси пренос, които "Газпром" плащаше. В същото време цели 12 години страната не завърши изграждането на интерконектора с Гърция, който довежда азерска газ до страната ни и представлява истинска диверсификация на доставките. 

В своето писмо от днес от АКФ обобщават всички индикатори за корупционни практики и злоупотреби при изграждането на руските енергийни проекти у нас: 

Директна политическа намеса с цел незаконно ускоряване на едни и забавяне на други конкурентни проекти; 
- Непрозрачно формиране на консорциуми за изпълнение на строителните работи от овластени политически лица и посредници;
- Данни за директна монетарна корупция; 
- Данни за купуване на “медийни” услуги под формата на договори за медийно обслужване; 
- Изкупуване на скъпи парцели земя от частни собственици за целите на инфраструктурните проекти;
- Необосновано и неясно поскъпване на строителните дейности, в някои случаи до 400 % над първоначално обявените;
- Плащане на “целеви” допълнителни заплати на висшия мениджмънт в българската енергетика с цел директно купуване на влияние. 

Именно и заради всички тези фактори, Кирил Петков е призован да представи публично документацията от всички протоколи от срещи на високо ниво между български официални власти и руската страна по темата изграждане на „Южен поток“ (2010-2014) и по-късно на продължението на “Турски поток” през България (от 2015 досега), включително и на тези с участие на президента на “Газпром” и на специални пратеници на президента на Русия. 

Освен това - да освети и одитира цялата документация на “Южен поток България” АД от споразумението за неговото създаване до проведените тръжни процедури за строителството, с особен акцент на всички непривични разходи като придобиване на имоти, хонорари за услуги и договори за правно и медийно обслужване и прочие - като знаков пример за непрозрачно изпълнение на инфраструктурен проект. 

Правителството е призовано и да публикува пътната карта или меморандума за развитие на газопреносната мрежа, подписан между „Газпром“ и българското министерство на енергетиката през 2017 година. Този документ се оказа “липсващ” според изявление на българския енергиен министър, което вече би трябвало да е предмет на институционална проверка на най-високо ниво. 

АКФ иска и пбликуване на комуникацията между Република България и Европейската комисия по отношение на газопровода “Южен поток” и продължението на “Турски поток”.

И още: 

Публикуване на кореспонденцията и договорите, включително тези за заеми, между Република България, от една страна, и “Газпром” и неговите дъщерни дружества, от друга, свързани с изграждането на газопроводите. 

Проверка и разсекретяване на получените сигнали в ДАНС за корупционни практики по отношение на тези проекти и преглед на свършената работа по тях. 

Публикуване на всички стенограми на Министерски съвет от 2010 година досега, в които са обсъждани тези проекти и са гласувани решения, свързани с тях.

"Уважаеми г-н Премиер, 
Горните искания за публикуване на информация от висок обществен интерес не изчерпват всички проблемни корупционни точки в българската енергетика. Изпълнението им обаче ще бъде добро начало на прозрачност и пример за ясно поставяне на обществения интерес като основен приоритет на държавното управление. 

Корупцията в големите енергийни проекти не е мит, а реалност. Време е за прозрачност за случващото се в българската енергетика и можете да разчитате на нашата експертна помощ за постигането на тази цел. Всеки ден на продължаващо информационно затъмнение работи срещу интересите на българските граждани", завършва писмото на АКФ.