• Премиерът Кирил Петков очаква руският бизнес да се изправи срещу президента Владимир Путин в резултат на договорените снощи санкции.

Това стана ясно от думите на Петков пред български журналисти в Брюксел след извънредния Европейски съвет, свикан заради руската агресия срещу Украйна.

• Намеса на НАТО в Украйна обаче е невъзможгна, допълни Петков. До броени дни според него тази страна щее паднала. Няма да има и въоръжен конфликт между пакта и Русия.

• Позицията на София за българския батальон засега остава същата – със 700 наши войници и попълване на дефицитите от съюзниците.

• България е за достатъчно силни мерки срещу Русия и нейни представители.

• Същевременно Петков се надява „Лукойл“ да продължи нормалната си работа у нас и да не секват газовите доставки. Премиерът допълни, че го е много яд заради това, че 11 години не е довършен интерконекторът по границата с Гърция. В противен случай сега вече сме щели да имаме газ от Азербайджан.

Лидерите на страните членки договориха втори пакет от санкции, които трябва да засегнат основни сектори от руската икономика. Те трябва да отрежат и достъпа до ключови технологии.

Това е вторият пакет от санкции. Той трябва да бъде одобрен и да влезе в сила днес следобед. Президентът Владимир Путин обаче не бе включен в него и вероятно ще остане за трети пакет.

„Ако аз съм руски бизнесмен в момента, не бих стоял безучастно, ако видя, че някакъв човек, когото наричам мой лидер, унищожава стойността на моята компания или на моите клиенти“, обоснова се Петков.

Според него е въпрос до каква степен вътрешната имунна сиистема на руската държава може да понесе болката от санкциите:

„В България смятаме руската икономика за много мощна. Но в действителност тя е много лимитирана. Ако пощгледнете Русия на световната карта като част от световната икономика, тя е съвсем мъничка. Какво има в нея де факто? Петрол, гази оръжия. Тя прилича на една бензиностанция с ракети."

Да говориш с човек, който след 48 часа може да не ее жив

Особено емоционален е бил разговорът с украинския президент Володимир Зеленски, който е говорил от бункер, сподели Петков. „Не знам дали отново ще ви видя пак“, завършил Зеленски.

„Наистина е стряскащо. Човек настръхва, като види, че този човек, с който в момента говори, който моли за помощ и подкрепа, може би след 48 часа няма да е жив“, каза премиерът.

Това разтърсило всички лидери около масата. Едно е да гледашжертви по телевизията, друго е да говориш с някого, който може и да не оцелее.

„ЕС даде ясно да се разбере, че ще говорим с един грлас, независимо от противоречията ни накрая излизаме с общи действия“, допълни Петков.

По думите му България е заеела позицията, че е партньор на НАТО и подкрепя идеята всички да излязат заедно в един глас.

Никой в ЕС не е очаквал, че Путин ще нахлуе по такъв начин в Украйна. Очакванията са били, че той ще се ограничи с една или две области. А сега вече е унищожена една трета от украинската армия.

Във външното министерство в София е създаден щаб за евакуация на българи от Украйна.

Колкото до бежанците, това не са тези, с които сме свикнали. А наши роднини, нашетно семейство, както казал австрийският канцлер. Това са европейци – интелигентни и образовани хора.

Някои от желаещите да дойдат в България например обяснили, че са програмисти и единственото, което искат, е, да работят, а не някой да влиза и да убива семействата им.

„Не е вълна от такива, с които не знаем какво да правим, не са хора с неясно минало, терористи. А хора, на които току-що са им взривили летището, крили са се от обстрела в метрото“, обобщи министър-председателят.

„Невероятно е, че това се случва сега, тази година в Европа. Оттук нататък България не само още ще осъжда. Ние наистина подкрепяме с един глас, че Русия не може да бъде безнаказана“, каза още българският премиер.

След което разказа как гледал по новинита как момчета и от Русия, и от Украйна умират заради „един лидер, който седи на дългата маса и прави ужасно погрешните решения“.

Той изрази съжаление, чее санкциите няма да пвлияяят пряко на Путин. Но България няма избор и не може да стои безучастна. Всяка такава агресия трябва да има цена.

Размахват се само ракети

Петков бе помолен да коментира и думите на министъра на отбраната Стефан Янев да не се размахва картата на войната по отношение ставащото в Украйна.

„Каква карта на войната? Те унищожиха вчера една трета от армията. Има взривове в цяла Украйна. Тук никой не размахва нищо. Единственото, което се размахва в момента, са ракети, обстрелване от Руската федерация върху една независима държава. Тук не можем да говорим за някакъв баланс на сили, за разговори“, отговори Петков.

„Това, което разбираме, е, че, за съжаление, част от младите момчета от руската армия не са знаели, че отиват на истинско военно положение. До последния момент са мислили, че отиват на тренировка. Най-ужасното е, че когато не се живее в демокрацията, това, което се случва в главата на един лидер, предопределя какво се случва в живона тна толкова много хора“, продължи той.

България  е за достатъчно силни мерки

Разговорите продължават и ще има допълнение към обсъдените вчера мерки, увери Петков. Той говорил с германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон, с лидерите на Балтика и Полша.

Имало привърженици на много силни и на средно силни мерки. Нямало обаче глас за меки мерки.

„България е за достатъчно силни мерки“, отговори премиерът на журналистически въпрос.

И обясни, чее няма как да подкрепим забрана за износа на петрол от Русия, както искали някои страни.

Страната ни подкрепя с един глас всички мнения и няма по никакъв начин да се дели от групата и да има някакви по-слаби или уклончиви мнения.

Самият Петков подкрепил санкции срещу хората, участвали във вземането на решението на руското правителство за инвазията в Украйна.

Кирил Петков обсъдил внимателно и енергийната сигурност – все пак националният интгерес е над всичко. На разговора с гръцкия му колека Кириакос Мицотакис станало ясно, че газовата връзка на границата между двете страни става основен приоритет. И трябва да бъдем готови за всякакви ситуации, включително съответните санкции.

Обсъдено било също как цената на газа в Европа е свързана с цената на тока. В момента такава връзка има, но  ако може, тези две неща не трябва да вървят ръка за ръка. Важно е домакинствата в ЕС да не бъдат засегнати. Нямало как обаче след вчерашните действия на Русия да се казва дали да има или не санкции.

Позицията за българския батальон остава същата

Ненамесата по военен начин в в Украйна е факт. Това е заявено категорично вчера, стана ясно от думите на Петков. Клуб Z попита Петков дали да очакваме България да поиска дъпалнителни войски на НАТО на своя територия.

„Това вече е на ниво координация на НАТО, Там задействат поредица планове. България е казала ясно своята позиция. И това е, че си имаме наш батальон. Дефицитите ще бъдат попълнени от съюзниците“, отговори той.

От НАТО обаче ще решат къде и какви дефицити ще бъдат попълнени.

Повече яснота ще има тази вечер, след виртуалната извънредна среща на върха на пакта.

Всички ще работят заедно срещу хибридните атаки. Някои от европейските лидери споделили, че ще има НПО, политически партии, което ще се опитат да всеят разрив в позицията на ЕС. Трябва да се очакват атаки, всички свързани с Русия групи ще бъдат активирани.

От „Лукойл“ обещали да няма сривове

Имаме уверение от „Лукойл“ че тях, че работят с пълен капацитет и няма спиране на производството, допълни Петков. Той сподели, че го било яд, че не сме успели за 11 години да изградим газовата връзка с Гърция. Това наложило и промяна в националния ни план за възстановяване и устойчивост. В него имало още една газова централа.

„От една страна, не строим с необходимата скорост с газовата връзка. От друга страна, строим още една газова централа. Увеличаваме още повече руското влияние в българския енергиен сектор“, посочи българският премиер.