Окръжна прокуратура-Шумен се е самосезирала след публикации по повод поредно замърсяване с отпадни води на площи край квартал "Дивдядово" от вчера.

Проверката има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление против околната среда.

"Въпреки твърденията в медийните публикации, в Окръжна прокуратура-Шумен и в Районната прокуратура в града до края на вчерашния ден не са постъпили сигнали във връзка със случая, което е наложило самосезирането им", пишат от обвинителите.

Вчера бе съобщено, че експерти на РИОСВ-Шумен са проверили за пореден път сигнал за изтичане на битово-фекални води в дере от Канализационната помпена станция (КПС) в кв. "Дивдядово".

При обхода на КПС е констатирано, че черпателната шахта на съоръжението е пълна догоре, а от шахтата пред станцията изтичат отпадъчни води, постъпващи от канализационната система на квартала.

Тези води през околовръстните канавки изтичат в дерето, приток на язовир "Соара". Констатираното заустване е вследствие на дефектиране на двете работни помпи. Нарушението представлява неизпълнение на условие от Разрешително за ползване на воден обект.

Във връзка с неизпълнение на Разрешителното е дадено предписание ВиК оператора в срок до 24 февруари да предприеме мерки за прекратяване на изтичането на отпадъчни води към дерето, приток на яз. "Соара".