Премиерът Кирил Петков публикува днес във фейсбук профила си снимка с македонския си колега Димитър Ковачевски от Мюнхенската конференция за сигурност, която беше публикувана още в петък вечер от правителството на Северна Македония след срещата на двете делегации в столицата на Бавария. 

Българското правителство обаче до момента отказваше да пусне информация и снимки за срещата си с делегацията от РСМ, нещо повече - премиерът Кирил Петков изразя Димитър Ковачевски от обща снимка с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Днешният пост на Кирил Петков е своеобразна поправка на гафа му и атака към всички, които са критикували фотоцензурата.

"Представете си гражданите на Република България и на Република Северна Македония да се радват на взаимно уважение, зачитане на правата им и просперитет. Двете държави да способстват активно за развитието на общи компании, които да създават огромна добавена стойност заедно, да имат растящи икономики, да имат съвместни детски лагери, да имат общи концерти, да имат общи образователни програми, да няма граница между двете ни страни, да няма дискриминация, да няма език на омраза, да строим магистрали, да имаме модерни влакови линии. За много тези думи звучат като мечта, други организират всякакви провокации това да не се случи, трети просто не искат стабилност на Балканите. Аз и Димитър вярваме, че това е възможно, и няма да се подаваме на провокации, а ще работим целенасочено и заедно, за да го постигнем. А на всички злонамерени страни просто мога да кажа: няма да ни спрете!", пише Кирил Петков.

Интересното е, че премиерът е написал "Аз и Димитър вярваме, че това е възможно, и няма да се подаваме на провокации"! Вероятно има предвид "поддаваме".

Освен критиките, които Петков получи заради изрязването на македонския си колега от кадъра с Блинкен, в РСМ премиерът Димитър Ковачевски бе призован да поиска обяснение за редактирания кадър.

Днес Ковачевски инспектира строителството на участъка Крупище-Кочани от новата скоростна магистрала, която ще свързва Щип и Кочани. Попитан как коментира това, че е е изрязан от публикуваната във Фейсбук профила  на българския премиер Кирил Петков обща снимка от тристранната среща с  държавния секретар на САЩ , Ковачевски каза, че приема изявлението от пресслужбата на българското правителство, че става въпрос за непреднамерен пропуск.

"Искам да вярвам, че отговорът е коректен и ще продължим и занапред с наистина отличната комуникация, която имаме", каза той, цитиран от БТА.

"Всеки напредък в разговорите с България опозицията използва, за да се създава ново напрежение - обвинения за пазарлъци и пазарене, измислят декларации, които никой не подкрепя" коментира Ковачевски вчерашното изявление на лидера на опозицията Християн Мицкоски, в което той поиска гаранции от българска страна по отношение на преговорите между двете страни. Ковачевски отново каза, че парламентът на Република Северна Македония вече е приел резолюция, определяща македонските позиции и всички разговори се водят съобразно тези "червени линии".