УЕФА почти сигурно ще премести финала на Шампионската лига този сезон, който по план трябва да се проведе в Санкт Петербург на фона на кризата между Украйна и Русия, предаде Би Би Си.

Русия е изпратила войски в сепаратистките региони на Източна Украйна. Има опасения, че планира инвазия. Очаква се множество държави да въведат санкции срещу страната в отговор на тези маневри.

Затова журналистът на Би Би Си Саймън Стоун отчита, че едва ли УЕФА ще разреши на Русия да домакинства финала на турнира.

Бившият спортен министър на Обединеното кралство Трейси Крауч обяви пред "Би Би Си Спорт", че УЕФА "незабавно" трябва да премести финала.

"Като се има предвид британското и европейското осъждане на руските действия в Украйна, УЕФА трябва незабавно да премести финала на Шампионската лига от стадиона на "Газпром", добави Крауч.

Все още от ръководния орган на европейския футбол не са коментирали какво решение ще вземат по този въпрос. Според Стоун УЕФА в момента оценява ситуацията, преди да вземе окончателно решение по въпроса. Централата вече понася критики заради това, че не е реагирала веднага.

Информацията от Нион е, че "ситуацията се следи". Любопитен е фактът, че сред основните спонсори на турнира е "Газпром".

Вероятно за трета поредна година финалите няма да се играят на първоначално планираната дестинация. Последните два финала на Шампионска лига се проведоха в Португалия заради проблеми, свързани с COVID-19. 

По данни на Би Би Си датата на тазгодишния мач няма да се промени - 28 май. Това почти сигурно изключва "Уембли" като потенциален домакин, тъй като през същия уикенд ще се проведат финалите за плейофите на Английска втора футболна лига и Чемпиъншип.

УЕФА води преговори с "Динамо" (Киев) и "Спортинг" (Лисабон) за мача от 1/8-финала на Младежката шампионска лига, който трябва да се играе в столицата на Украйна на 2 март.

В европейските турнири украинските отбори вече отпаднаха, а от руските остана само "Зенит". За отбора от Санкт Петербург предстои да играе реванш от плейофния кръг с "Бетис" в Испания този четвъртък. В първата среща "Зенит" загуби домакинството с 2:3.

На международно ниво Русия трябва да бъде домакин на Полша в плейофите за Световното първенство на 24 март. Ако спечели, ще се изправи срещу Швеция или Чехия на 29 март.

Украйна също участва в плейофите за Мондиала и ще гостува на Шотландия, а след това или Уелс, или Австрия, в опитите си да се класира за турнира в Катар.