Президентът на САЩ Джо Байдън събира Съвета за национална сигурност, след като Съветът за сигурност на руския президент Владимир Путин призова Кремъл да признае независимостта на Донецк и Луганск - двата отцепнически региона в Източна Украйна, предаде "Вашингтон пост".

Журналист на Ройтерс забелязал, че в Белия дом пристигат държавният секретар Антъни Блинкън, шефът на Пентагона Лойд Остин и председателят на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ генерал Марк Мили. Представител на президентството, пожелал да запази анонимност, признал пред медията, че е свикан Съвета за национална сигурност.

Ако Путин реши да признае Донецк и Луганск за независими държави, това може да се превърне в повод за инвазия на Украйна. Руският държавен глава обяви, че по-късно днес ще обяви решението си по този въпрос в телевизионно обръщение.

Руските войски продължават да се събират в близост до украинската граница, което предполага, че прозорецът за дипломатическо разрешаване на кризата се затваря. По-рано през деня имаше повече надежда, че сценарият "горещ конфликт" може да се избегне, след Байдън и Путин се договориха "по принцип" да се срещнат. Срещата на върха беше предложена от френския президент Еманюел Макрон по време на отделни разговори с Байдън и Путин в неделя. Официални лица в Париж и Вашингтон заявиха, че преговорите ще продължат само ако Москва не атакува. От Кремъл уточниха, че не са се обсъждали конкретни планове за потенциална среща. 

Съветникът на Байдън по националната сигурност, Джейк Съливан, изрази песимизъм относно бъдещето на преговорите в коментар за "Ей Би Си Нюз" тази сутрин:

"Ние никога не губим надежда за дипломацията, докато ракетите не бъдат изстреляни и танковете - задвижени", обяви той. "Вероятността да има дипломатическо решение, като се има предвид движението на войските на руснаците, намалява с всеки изминал час".