Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да предостави на региона спешна помощ чрез федералния център във връзка с неочакван голям приток на бежанци, съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс.

„Путин разговаря по телефона с временно изпълняващия длъжността министър на извънредните ситуации Александър Чуприян и го инструктира спешно да отлети до Ростовска област, за да организира работа на място за създаване на условия за настаняване, осигуряване на топла храна и всичко необходимо, включително медицинска помощ“, каза говорителят на Кремъл. 

„Също така президентът на Руската федерация инструктира руското правителство спешно да осигури изплащането на 10 хиляди рубли на всеки бежанец, пристигащ в региона от Донбас“, добави говорителят.

 
Ростовска област с център Ростов на Дон се намира в Южна Русия и граничи с двата сепаратистки анклава в Източна Украйна - Донецка и Луганска области. Днес техните ръководства обявиха евакуация на населението заради предстояща според тях украинска атака. Киев отрече да има такива планове.

РИА: Експлозия в центъра на Донецк

Силна експлозия стана дне в центъра на Донецк, предаде руската агенция РИА Новости.

Според кореспондента ѝ това се е случило на десетки метри от сградата на правителството на самообявилата се Донецка народна република (ДНР). Сега на мястото на взрива се вижда огън, близките сгради не са пострадали. Засега няма информация за жертви.

Народната милиция на ДНР потвърди съобщенията за инцидента: около 19:00 московско време е взривена кола на паркинга близо до сградата на правителството, предаде РИА.

"Целият град чу взривната вълна. Министерството на извънредните ситуации отиде на мястото на експлозията. Моля, запазете спокойствие, бъдете бдителни и също така изключете движението из града доколкото е възможно", се казва в съобщението в официалния канал на Народната милиция на ДНР в приложението Телеграм.

Видео РИА Новости

Междувременно, на съвместна пресконферения с гостуващия си беларуски колега Александър Лукашенко Путин заяви днес, че нови западни санкции против Русия и Беларусия ще има при всякакво положение и че повод за това ще бъде намерен, предаде ТАСС.