Сепаратистите от Донецк и Луганск обявиха всеобща мобилизация. Ръководителят на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна Денис Пушилин и колегата му от Луганск Леонид Пасечник подписаха указите за мобилизация, след като миналата вечер започнаха евакуация на населението към Русия. Те мотивират действията си с предполагаемата предстояща атака на правителствените сили на Украйна срещу двата сепаратистки анклава.

"Длъжни сме да обединим всички усилия. Призовавам сънародниците ни, които са в запас, да се присъединят към военните комисариати. Днес подписах указ за всеобща мобилизация. Обръщам се към всички мъже в републиката, способни да държат оръжие - защитете своите семейства, своите деца, жени и майки. Само с общи усилия ще постигнем желаната от нас победа. Ние ще защитим Донбас и всички руснаци", каза Пушилин в събота във видеообръщението си.

 

Според кореспондент на ТАСС документът за всеобщата мобилизация е представен от председателя на комисията по етика, правила и организация на работата на Народния съвет на ДНР Наталия Пшенична.

"Във връзка с непосредствената заплаха от агресия срещу ДНР от въоръжените сили на Украйна, решавам да обявя и извърша мобилизация в цялата република, да повикам гражданите, които са в резерв. Правителството на ДНР трябва да осигури финансиране за мобилизационните дейности", обяви Пшенична.

Луганск също посочва в документ, че обявява мобилизацията с цел да се противопостави на агресията на украинските власти. Постановлението предписва частите на Народното опълчение на ЛНР, както и други военни и специални формирования да бъдат приведени в пълна бойна готовност, както и да се гарантира окомплектоването им. Ръководителят на ЛНР забранява пътуването извън републиката на мъже на възраст от 18 до 55 години.