Разговор за ефективността на средствата - как те се харчат от прокуратурата, трябва да бъде воден.

Това обяви днес в кулоарите на НС правосъдната министърка Надежда Йорданова. Това става на фона на текущия скандал от няколко дни, откакто прокурори откриха, че в приетия на първо четене законопроект за държавния бюджет над 20 млн. лв. се "взимат" от съдебната власт (те твърдят - от покуратурата) и се дават на БАН.

"Буди безпокойство, че в момента програмното бюджетиране в съдебната власт не е въведено ефективно, така както сме поели ангажименти", каза днес Йорданова.

На журналистически въпрос - откъде идва мярката, тя настоя, че е предприета "след анализ".

"Трябва да има ефективно разходване - прозрачно разходване на бюджетните средства", добави Йорданова.

И попита: 

"Кое обуславя общите разходи на прокуратурта за почивни бази и за обучение да бъдат два пъти повече от общата стойност на тези средства за съдилищата?"

Клуб Z вече писа за това: във ВСС настана разправия при информацията, че в бюджета на съдебната власт са залегнали 5,4 млн. лв. за почивни бази на прокурорите, като ВКС разполага за годината с 1 174 787 лв., а ВАС - с 1 911 372 лв. (общо прокурорите са 1500 души, а съдиите в България - над 2200).

Йорданова допълни днес, че казаното от прокуратурата - че става въпрос за "саморазправа" е само тяхно становище, и че предвидените бюджетни средства "по никакъв начин няма да ги препятстват при изпълнение на основните им функции".