Олга Керелска от ВСС днес обърна внимание по време на бюджетно обсъждане в Пленума, че - очаквано - новата почивна база на прокуратурата край Златни пясъци рязко е натоварила бюджета.

Към днешна дата в рамките на отчета на бюджета към дата 31 декември 2021 г. представляващият Боян Магдалинчев изчете куп числа с равен глас. Това, което направи впечатление и предизвика изказването на Керелска, е в перото с бюджети на почивни и учебни бази.

То изглежда така:

ВКС е разполагал през годината с 1 174 787 лв., ВАС - с 1 911 372 лв. и Прокуратурата на Република България - 5 420 271 лв.

Клуб Z неколкократно разказа за станцията, която в спешен порядък и в дух на вълнуващо единодушие ВСС през миналата година прие да отиде при Иван Гешев. Това стана на заседание на Пленума на ВСС на 4 февруари.

После правителството "Борисов-3" (вече в оставка) я прехвърли в деня, в който кратко просъществувалото 45-о НС решава да наложи мораториум върху сделките на предишната власт. Решението за изваждане на почивната база от капитала на ДКК е взето на 22 април м.г. 

Става въпрос за имот с хотели, ресторант, басейн, барбекю и бунгала край Варна с площ над 8 декара (8547 кв. м), който до м.г. беше на изпълнителната власт. Той се намира в местността Чайка между Златни пясъци и морската столица.

В предложението си за придобиване на имота главният прокурор Гешев посочваше, че наличните в момента почивни бази са недостатъчни за задоволяване на нуждите на магистратите и служителите не само "за пълноценен отдих, но и за обучение".

Днес Олга Керелска (която иначе е върховен съдия от ВКС и без съмнение - един от най-принципните членове на ВСС, б.а.) каза само, че иска да обърне внимание, че бюджетът за почивни бази на прокуратурата е два пъти и повече от 2 пъти по-голям от този на ВКС и ВАС взети заедно (явно правеше изчисления на око, б.р.). И напомни, че малцинството в Съвета е предупреждавало за това, че ще се утежни бюджетът, но това е било подминато от монолитното мнозинство.

"Акцентирам вашето внимание на това обстоятелство", обърна се Керелска към мълчаливите членове на малцинството.

Боян Магдалинчев умело я пусна "по пързалката" - щом думата се върна при него, отбеляза, че доколкото разбира, само е изразила становище, дебат не се предполага и премина нататък по дневния ред.