ДПС сезира Европейската комисия и Европейския парламент за нарушения по време на изборите през юли и ноември миналата година. Това съобщи днес председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Той уточни, че в обобщената информация, която изпращат до Брюксел, се съдържат сигнали от симпатизанти и членове на движението за репресии от страна на МВР.

"Натискът и тормозът се изразяват преди всичко в извършването на масови принудителни проверки на лицата и тяхното имущество. Като фактически основания за тези проверки липсват или не са достатъчни по смисъла на закона", каза Карадайъ.

Според него има и предполагаеми данни за престъпления, извършени от органите на реда.

Спорът между ДПС и МВР на Бойко Рашков по тази тема върви отдавна. Версията на Рашков е, че става дума за действия на органите на реда срещу купения и контролиран вот.

Карадайъ допълни, че ДПС ще подкрепя действията на органите на реда срещу купения вот. Но в движението са против борбата с това порочно явление да се превръща в параван за репресии и нарушаване на демократични принципи и права.

От движението настояват още да не се елиминира гласуването с хартиени бюлетини, тъй като задължителният машинен вот не бил добър модел.