Конфликтът в Източна Украйна се изостри още днес, като световните медии съобщиха за подновен артилерийски огън, а руският президент Владимир Путин се готвеше лично да наблюдава утре учения с пускове на балистични и крилати ракети.

Русия е струпала 149 000 военни по границата си с Украйна, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Франс прес. Според Майкъл Карпернтър, постоянен представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество, цитиран от Ройтерс, в Европа руските сили в и около Украйна наброяват между 169 000 и 190 000.

Маневрите трябва да демонстрират готовността на руските ядрени сили, докато в Мюнхен днес започва двудневна годишна международна конференция по сигурността, където Украйна се очаква да бъде главната тема и където Русия няма да участва, предаде Би Би Си.

Руски стратегически бомбардироваче Ту-22М3 прелитат над Кремъл. Снимка АП / БТА

 

Под нов обстрел попадна днес Станиця Луханска, градче в Източна Украйна под контрола на правителствените сили, предаде Франс прес, цитирайки свои журналисти на място. Селището пострада вчера от артилерийска канонада, за която Киев обвини сепаратистките бунтовници.

Те пък по-рано днес обвиниха за обстрела правителствените сили. В същото време руските медии показаха как нови пехотни и танкови подразделения се връщат в базите си в противовес на западните прогнози за предстояща руска атака, предаде Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкън говори снощи пред Съвета за сигурност на ООН за сценарий на предстоящо руско нахлуване в Украйна, съобщи АП.

За втори пореден ден бунтовниците, които воюват с Украйна от 2014 г., казаха, че се попаднали под минохвъргачен и артилерийски огън, предаде руската агенция Интерфакс.

Киев и бунтовниците се обвиняваха взаимно за ескалиране на напрежението след престрелките с тежки оръжия в вчера, будейки страхове, че това може да даде повод на Русия да се намеси. 

Кремъл заяви, че е "дълбоко загрижен" от припламването на конфликта в Източна Украйна и че наблюдава положението там отблизо. Според САЩ Русия чака претекст да започне война.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза пред журналисти вчера, че Русия подготвя оправдание за възможно нападение срещу Украйна, чиято амбиция да се присъедини към НАТО гневи Москва.

Снощи Блинкън разкри някои заключения на американското разузнаване като част от стратегия, предназначена да освети и предотврати руски планове за инвазия, предаде АП. САЩ отказват да покажат много от доказателствата, подкрепящи твърденията им, подчертава агенцията.

Блинкън каза пред дипломатите в Съвета за сигурност на ООН, че внезапно събитие, видимо включващо насилие, инсценирано от Русия да оправдае нахлуване, ще даде начало на нападението. Държавният секретар спомена "така наречен терористичен бомбен атентат" вътре в Русия, симулиран удар от дрон, "фалшива, дори истинска атака… с използване на химически оръжия”.

По думите му нахлуването би започнало с кибератаки, ракетни и бомбени удари в цяла Украйна и настъпление на руските войски към Киев и други ключови цели.

Взаимни обвинения и обстрел

Сепаратистките власти в Луганска област съобщиха за увеличаване на артилерийския обстрел от правителствените войски по линията на съприкосновението. Представителят на сепаратистите Родион Мирошник каза, че бунтовническите сили са отвърнали на огъня, предаде АП.

Украйна оспори твърдението, заявявайки, че сепаратистите са обстрелвали нейните сили, но те не са отговорили. Украинското военно командване каза, че снаряди са ударили детска градина в Станиця Луханска, ранявайки две учителки и спирайки тока на половината градче.

Следа от артилерийско попадение в детска градина в Станиця Луханска в Украйна, чиито власти обвиняват за обстрела сепаратистите и смятат, че те са провокирали правителствените сили да отговорят на огъня.. Снимка АП / БТА

 

Укаинският президент Володимир Зеленски написа в Туитър, че обстрелването на детската градина "от от проруските сили е голяма провокация".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори огледално:

"Многократно предупреждавахме, че прекомерната концентрация на украински въоръжени сили в непосредствена близост до демаркационната линия, съчетано с възможни провокации, може да бъде ужасна опасност".

По-късно в социалните мрежи плъзна изображение на детската градина в Станица Луханская отвън, като до пробитата фасада се виждаше багер с пневматичен чук на стрелата. Текстът на статуса гласеше, че украинците са пробили нарочно дупката, за да обвинят бунтовниците. Би Би Си предаде, че снимката е фейк, като изображенито на багера с пневматичния чук е монтирано на нея.

Блинкън планира да се срещне с Лавров в Европа другата седмица

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица, освен ако Русия навлезе в Украйна, заяви Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Блинкън е предложил да се срещне с Лавров "следващата седмица в Европа". Руската страна е предложила дати в края на седмицата, "което ние приехме, при условие, че няма руско нашествие в Украйна", подчерта говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. "Ако те започнат нашествие през идните дни, това ще покаже ясно, че никога не са били сериозни по отношение на дипломацията", подчерта той.

Представител на Белия дом съобщи от своя страна, че президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря днес следобед "с транстлантически лидери". Ще бъде обсъден въпросът за руските войски, струпани на границата с Украйна и усилията за постигане на дипломатическо решение.

Програмата на канадския премиер Джъстин Трюдо показва, че дистанционната среща ще включва представители на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО, отбелязва АФП, цитирана от БТА.