„Всички чакаме много бързо да се случат нещата, които искаме – цените да паднат, мораториумът да отпадне.“

Така премиерът Кирил Петков коментира пред журналисти в Брюксел критиките на президента Румен Радев от тази сутрин.

Петков участва в неформален Европейски съвет, посветен на кризата в Украйна, и в срещата на върха „ЕС-Африкански съюз“.

„Много се радвам, че новите членове на КЕВР са големи професионалисти, абсолютно независими. Чакаме през следващите две седмици те да ни кажат своя разчет, как изглеждат нещата. За мен те се движат в правилната посока.

Това е фактът, че февруарските фактури включиха допълнителните помощи, натрупани от декември и януари. Надявам се, че всички малки бизнеси сега видяха разлика с януарската фактура.

Това ще се случи и през март, ще има допълнителни помощи“, увери министър-председателят.

Той бе помолен да коментира и нападките на главния прокурор Иван Гешев заради предложението бюджетът на съдебната власт да бъде намален с около 20 милиона лева:

„В бюджета бе разчетено много точно до какъв лимит да имаме дефицит. Това, което се обсъди, е, че всъщност 20 милиона лева ще се вкарат в наука при младите учени в БАН за специфични задачи, нови публикации, нови научни разработки. За мен науката и иновациите са бъдещето на България.

Бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента. Всички българи плащаме висока цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме в момента. И мисля, че тази промяна от прокуратурата към младите учени е посоката, в която трябва да има по-добър резултат за българската икономика.“

Престъпници ще участват като провокатори в протестите, организирани от „Възраждане“ против зелените сертификати, уточни Кирил Петков.

Такава информация са получили властите.

„Цялото правителство иска да бъде махнат зеленият сертификат. Изчакваме само да падне рискът от здравната система. Хората са нетърпеливи обаче и ще дойдат на протест. Но те са сравнително малка група.

По наша информация има сравнително голяма група, която идва и ще бъде включена към този протест само за да показва несъглесие с българското правителство по неясни теми. Едно от нещата, които научихме, е, че ще има част от криминалния контингент. Те ще бъдат включени в различни райони на България, за да направят провокации.

На хората, които са против зеления сертификат, искам да кажа: Разбирам ви, протестирайте, отпадането и без това е въпрос на време. Но внимавайте с другите, които не са от вашата група и са изпратени само за хулигански прояви.“

МВР в момента разглежда всеки сигнал за престъпниците, каза Петков в отговор на Клуб  Z. Тези хора ще бъдат информирани, че полицията знае за участието им, особено на фона на това, че досега не са показвали никакви специфични желания, свързани със сертификатите или каквото и да било друго.

Едва ли България ще иска от Европейската комисия нова отсрочка за оценка на националния план за възстановяване и развитие, допълни Кирил Петков. Този срок изтича на 15 март.

Премиерът е говорил днес за плана с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Въпросът е стратегически. В сектора „Енергетика“ имаме промяна и с Фон дер Лайен се разбрахме нашите екипи да се съберат отново, за да обсъдят точно този сегмент. Тя разбира много добре, че в момента не може да се увеличи допълнителната зависимост от газ в българската енергийна система.

Отпадането на парогазовите централи е напълно ясно. Трябва обаче да видим какъв е алтернативният вариант и дали този, който сме предложили, е най-добрият“, каза Петков.