Трябва да има повече отчетност в работата на прокуратурата и програмно бюджетиране. Отпускането на "празен чек" трябва да спре.

Това е фиксация спрямо главния прокурор, опит за подчиняване на съдебната система.

Такива са двете противоположни мнения - на "Демократична България" и на ДПС по жалбата на Иван Гешев срещу намерението на на управляващите да намалят бюджета на държавното обвинение с над 20 милиона лева, които да бъдат прехвърлени към Българска академия на науките (БАН).

Ако се стигне до орязване на средствата, това щяло да е "празник за мафията", посочи още обвинител номер едно днес в коментар пред журналисти. След като изпрати и становище до председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

"Ние винаги сме настоявали да се въведат по-сериозни форми на отчетност за работата на прокуратурата, да има повече елементи на програмно бюджетиране. В момента средствата, които се отпускат, са като празен чек и това трябва да спре", посочи днес в коментар съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

И допълни:

"Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако българските прокурори искат да се ползват с уважение, с дължимото ниво на автономност, е добре да започнат да дават отчет пред обществото и да не се държат като лична гвардия на Иван Гешев. Естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те ще кажат, че това е противозаконно, наказателна процедура".

От името на ДПС говори Хамид Хамид. Позицията на Движението е, че въпросното орязване на средствата е странно - след като с бюджета за 2022-а разходите се раздували. След което Хамид направи изказване "по същество".

"Това е лична фиксация спрямо личността на главния прокурор и опит за доминиране на съдебната система, на нейното подчиняване", заяви народният представител.  

И без никаква изненада се съгласи с Гешевата "победа за мафията".

В парламентарните кулоари коментар направи и правосъдната министърка Надежда Йорданова, която бе в Народното събрание за приемането на закона за гражданството, с които бяха премахнати "златните паспорти". Йорданова първо посочи, че исканото намаляване не е съгласувано с нея, тъй като то идва от мнозинството в парламента, а не от Министерския съвет. Но го защити. И бе категорична - това не било наказателна акция срещу Гешев, а България все още е страната с най-много прокурори на глава от населението.

Горе-долу в същия дух коментар, пак в парламента, направи и финансовият вицепремиер и министър Асен Василев. Той посои, че България е страната в ЕС с най-голям процент от БВП за съдебната власт - 0,7, при 0,3% средно за Съюза. Няма политически натиск, обяви и той. Такъв не можело да има, когато народните представители взимат решенията.