НАТО ще реши до няколко седмици дали да създаде и изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

До такова мнение са стигнали министрите на отбраната на страните членки, чиято двудневна среща в Брюксел започна днес. Едно от взетите от тях решения е разработване на варианти с цел по-голямо засилване на възпирането и отбраната от страна на НАТО.

Столтенберг приветства решението на Франция да оглави такава бойна група в Румъния.

„Нашите военни командири сега ще работят по подробностите и ще ни докладват до седмици“, каза генералният секретар.

От НАТО все още не виждат знаци за деескалация край границата с Украйна, нито изтегляне на военни сили и оборудване. Това показват спътникови снимки. Ситуацията, разбира се, може да се промени, изтъкна Столтенберг.

„Това, което виждаме днес, е, че Русия поддържа многообройни сили за нахлуване, готови да атакуват – от Крим до Беларус“, предупреди той.

Столтенберг отбеляза с голямо съжаление новата реалност в Европа. И тя е в дадените от Москва знаци, че тя е готова да оспори, при това със сила, основните принципи, изграждали сигурността в продължение на десетилетия. 

По време на срещата се е събрала и Групата за ядрено планиране на алианса. Тя има същите правомощия по отношение на ядрената политика като Северноатлантическия съвет. Министрите са обсъдили модернизирането на ядрените арсенали на Русия и Китай, както и риска от разпространението на атомно оръжие.

Министрите на отбраната разпространиха декларация, в която призовават Русия да избере пътя на дипломацията и да изтегли незабавно войските си от Украйна съгласно своите международни задължения. В изявлението се съдържа предупреждение, че страните членки строго се придържат към член 5 и са готови да се защитават взаимно при необходимост.