"Възраждане" организира нов протест с искане за отмяна на зеления сертификат. Той е насрочен за 23 февруари пред Министерския съвет.

Това обяви в сряда на трибунка в парламента партийният лидер Костадин Костадинов. С нов протест той заплаши още миналата седмица. Сега го насрочи и призова към български "конвой на свободата" - който искал да дойде с превозното си средство, с коли, с камиони, "по начина, по който го правят северноамериканци и европейци".

"Ако ние не накараме управляващите да се съобразяват с нас, те никога няма да го направят", продължи той.

Според Костадинов вчерашното заседание на работната група за зеления сертификат било "безрезултатно". В работната група влизат експерти на здравните власти и представители на "Възраждане".

До създаването на такъв формат се стигна след прешния протест на партията на 12 януари, при които привържениците ѝ демонстрираха опит да щурмуват Народното събрание. Два дни по-късно те бяха приети от премиера Кирил Петков и с него се стигна до идеята за подобна работна група. Самият Петков обаче нееднократно е обяснявал, че до отмяна на зеления сертификат ще се стигне или при над 60 на сто ваксинирани - което при сегашните замрели темпове едва ли ще се случи, или при спад под 5 на сто на заетостта на интензивните легла за COVID пациенти. В събота той уточни, че при спад под 100 на заетите легла ще се върви към подобно решение. Според днешните данни, над 600 души се нуждаят в момента от интензивна грижа.

"Възраждане" заедно с депутати от управляващата "Има такъв народ" и опозиционната ГЕРБ даде на Конституционния съд зеления сертификат.