Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече ще имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат.

Това съобщиха от "Информационно обслужване", като представиха новия елемент от т. нар. електронно досие като е-преглед.

Така е наречен новият модул в Националната здравно-информационно система. Той дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи, изследвания, консултации, предписани лекарства и т. н.

Е-прегледът, който все още е на ниво пилотен проект, трябва да стане част от личното медицинско досие, заедно с е-рецептата, е-направлението и е-имунизацията. Модул за хоспитализациите все още няма.

Недоразумение

Названието "е-преглед" създаде известно недоразумение. Това съвсем не означава, че личните лекари и съответно специалистите в доболничната помощ ще почнат да преглеждат онлайн или под друга дистанционна форма. (Въпреки че лечението по телефона или въобще от разстояние доста широко се прилагаше и прилага по време на COVID епидемията). Нищо не се променя в прегледите, дигностицирането и т.н. на пациентите, но удобството и за гражданите, и за лекарите е, че информацията се събира на едно място, така може да се проследи пълната история на дадено заболяване без да се налага пациентите да разнасят папки с изследвания, епикризи, амбулаторни листове и т. н.

За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на "е-преглед" е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при ОПЛ и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), уточниха от "Информационно обслужване".

Чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.

"В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система", даде за пример едно от предимствата на нововъведението зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНТ.

Лекарите ще бъдат също улеснени - ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

Наличието на подобно е-досие ще предотвратява и сегашната честа загуба на здравната информация, когато здравноосигуреният реши да смени общопрактикуващия си лекар, или джипито реши да прекрати практиката си. 

Достъпът на гражданите до техните е-досиета може да стане с електронен подпис.

Все още този модул е в съвсем начална фаза. Срокове за масовото му въвеждане, което означава и синхронизиране със софтуера на отделните лекари, няма. Има само призив от "Информационно обслужване" и Министерството на здравеопазването, които "канят всички лекари и техните софтуерни доставчици да се включат в пилотното ползване на новия модул".

Въвеждането на е-рецептата например тръгна трудно като сроковете бяха отлагани или удължавани. А и след официалния старт имаше и продължава да има проблеми в синхронизацията между софтуера на аптеки и лични лекари. В много аптеки продължават да изискват паралелно и хартиената рецептурна книжка.