Кърджали се завръща в червената зона, но останалите области на страната остават в тъмночервено със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни. Заболеваемостта продължава да пада, но COVID смъртността расте.

Това сочат данните от Единния информационен портал към 15 февруари.

1315,53 на 100 хил. е заболеваемостта за 14-дневен период.

Варна остана единствената област, в която заразените са над 2000 на 100 хил души - 2007,98. В област Благоевград, която дълго водеше по най-висока заболеваевост, те са паднали до 843,80 на 100 хил. души.

 

Всички пет региони на страната остават в етап 3, т. е. със заетост на интензивните легла над 70 на сто.

Към 15 февруари обаче COVID смъртността расте - средно 18,41 на 100 хил. души за 14-дневен период. Преди седмица тя беше 16,63.

Расте и общата смъртност, която през четирите седмици на този януари в значително по-висока от тази за същия период на м. г. По-висока е и спрямо последните седмици на декември м. г., сочат данните на НСИ. Тенденцията продължава и през първата седмица на февруари. 

От МЗ актуализираха списъка за влизане в страната по цветови зони

Считано от четвъртък, 17 февруари, се актуализира списъкът на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В „червената“ зона вече попадат Франция, Белгия, Португалия, Швейцария, Кипър, Малдиви, Армения, Беларус, Русия, Япония и др.

В „тъмночервена“ зона от четвъртък влизат Нидерландия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Каймановите острови, Бахрейн, Грузия и Нова Каледония.