Промяна в правилата за влизане в България се регламентира в нова заповед от сряда на здравния министър проф. Асена Сербезова.

Пристигащите от държави, които са в червената зона, се допускат на територията на страната при "представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС или аналогичен на него документ.“

Ако нямат нито сертификат, нито отрицателен резултат от тест, остават под карантина 10 дни. Ако имат или едното, или другото, остават под карантина, от която могат да се освободят след като направят PCR тест след 72 часа и той е с отрицателен резултат. Тези две възможности са дадени само за български граждани и за лица със статут на постоянно пребиваващи унас.

В приложенията на заповедта са описани кои държави в момента в коя зона по заболеваемост се намират. Този списък се променя периодично.

"Съгласно оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, от 15.12.2021 г. рискът за общественото здраве от разпространението на вариант Омикрон по време на продължаващо разпространение на вариант Делта е много висок.

Основните притеснения, свързани с вероятността Омикрон да заразява и ваксинирани лица, поради значително намаляване на ваксиналната ефективност спрямо него, както и с експоненциалното нарастване на броя на заразените с него в някои държави, което ще доведе до натоварване на здравните системи определят неговото въздействие върху общественото здраве като изключително съществено.

През последните дни в страната се наблюдава нов подем в броя на новите случаи на COVID-19. Към 04.01.2022 г. 14-дневната заболяемост в страната е 356,61%000. Отчита се седмичен ръст със 67,95%. Нараства и броят на лицата, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. Достигнатата 14-дневна смъртност в страната е 12,16%000, като за първи път от средата на м. ноември седмичният ръст при смъртните случаи е с положителна стойност – 19,01%.

Това налага да се предприемат мерки за максимално ограничаване на възможността за внос на вируса, чрез заразени лица от други държави в Европа и света", пише в доклада си главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, с който обосновава новите правила за влизане в страната.