Защо руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон разговаряха седнали в двата края на четириметрова маса в Кремъл в понеделник?

Ройтерс намери отговора: за да не би случайно гостът да зарази домакина си с коронавирус.

При пристигането му в Москва от Макрон е поискано да си направи PCR тест. Това обаче би го принудило да чака часове преди срещата с Путин.

Той предпочел френският лекар в екипа му да му направи бърз антигенен тест. Той не е толкова надежден, колкото писиара и затова е трябвало да говори на руския си колега от другия край на дългата бяла маса.

Двамата лидери бяха и на няколко метра разстояние един от друг по време на съвместната си пресконференция.

Човек от екипа на френския президент обаче довери пред френската информационна телевизия Бе Еф Ем и друга причина. Макрон не е искал руснаците да получат възможност да анализират неговата ДНК, каквато дава вземането на кръв - въпрос на национална сигурност.

В Киев, следващата спирка на Макрон във вторник, нямаше никакви мерки за социално дистанциране. Той и украинският му колега Володимир Зеленски се прегърнаха, макар и с маски.

Протоколът предполага лидерите обикновено да разговарят от по-малко разстояние - такова, което им позволява да се ръкуват.

Така Путин разговаря с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев вчера в Кремъл.

Срещата на Путин с Токаев в Кремъл вчера. Снимка АП/БТА

 

Той обаче използва масата като средство за физическо дистанциране на неотдавнашните си срещи с гостуващите му Виктор Орбан, министър-председател на Унгария и Ебрахим Раиси, президент на Иран. 

Разговорът между Путин и Орбан в Кремъл на 1 февруари 2022 г. Снимка АП/БТА
Срещата на Путин с иранския му колега Ебрахим Раиси на 19 януари 2022 г. Снимка АП/БТА