Руският президент Владимир Путин и френският президент Еманюел Макрон не стигнаха до решение на противоречията между Русия и Запада относно Украйна на продължил пет часа разговор в Москва снощи. След вечеря със седем ястия и руски вина - шардоне и ребо - Макрон се разходи по Червения площад и днес се очаква да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев. Макрон е обещал да брифира Путин по телефона за резултатите от тези разговори. Дипломатическата му совалка е на фона на нарастващи очаквания от аналитици Русия да атакува Украйна между средата на февруари и началото на март. 

 
Макрон по време на съвместната пресконференция с Путин. Снимка АП / БТА

На съвместна пресконференция с Макрон в Кремъл Путин каза, че няколко идеи на френския президент за политическо решение на кризата си струва да бъдат обсъдени. Той не уточни какво точно има предвид. В същото време Путин повтори нападките си срещу политиката на отворени врати  на НАТО, за която Макрон настоя, че е от жизненоважно значение за пакта. Не стана ясно обаче как тя може да бъде съвместена с ултиматума на Русия да получи гаранции за сигурност от САЩ и европейските им съюзници.

Путин каза и че е готов да даде политическо убежище на бившия украински президент Петро Порошенко, срещу когото в страната му са повдигнати обвинения в държавна измяна. Порошенко е направил много грешки, но съдебното преследване срещу него е прекалено, каза руският държавен глава. 

Путин по време на съвместната пресконференция с Макрон. Снимка АП / БТА

Подробностите

"Някои от идеите на Макрон, някои от неговите предложения, за които е все още рано да се говори, аз смятам за напълно възможни, за да бъдат поставени в основата на по-нататъшни съвместни стъпки", заяви Путин.

"Виждаме, че вие имате една много силна позиция, която не винаги съвпада с европейската и западната позиция, това трябва да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, трябва да разберем и приемем това", заяви Макрон.

"От наша страна ние ще направим всичко, за да постигнем компромиси, които да могат да удовлетворят всички", каза Путин. "Трябва да намерим решение, за да излезем от тази ситуация", добави той.

Макрон заяви, че е предложил на Путин конкретни гаранции за сигурността на всички държави, въвлечени в украинската криза.

"Президентът Путин ме увери, че е на разположение да се ангажира в тази логика и че има желание да запази стабилността и териториалната цялост на Украйна", допълни Макрон.

Той обаче предупреди, че преразглеждането на споразуменията за стабилност и сигурност в Европа не трябва да става в ущърб на европейските страни.

Менюто от вечерята на двамата лидери. Най-любопитният елемент са руските вина в края. Снимка Фейсбук

 

Путин припомни, че основната загриженост на Русия относно гаранциите за сигурността е била игнорирана от Запада. Той каза, че нищо в предложенията на Русия относно гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Путин допълни, че Русия 30 години е уговаряла НАТО да не предприема определени стъпки, но НАТО е игнорирала всички руски предложения и загрижености.

Руският президент нарече политиката на отворени врати на НАТО волна интерпретация от Вашингтон на принципите на НАТО. Той добави, че е неразбираемо как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха. Путин добави, че твърденията за агресивно поведение на Москва не отговарят на здравата логика, защото НАТО се е доближила към границите на Русия, а не обратното.

"Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация", заяви Путин, а после припомни като контрапример за това Ирак, Либия и Белград.

Руският президент заяви, че не иска развитие на събитията около Украйна, което да доведе до конфликт между Русия и НАТО, защото в случай на конфликт няма да има победители. Той обаче предупреди, че ако Украйна бъде в състава на НАТО и "нападне руски Крим, тогава ще се случи конфликт на Русия с алианса", предаде ТАСС. Тук Путин припомни, че европейските страни, в това число и Франция, смятат Крим за част от Украйна, а Москва смята, че това е част от Руската Федерация.

Той отново разкритикува и военната помощ за Украйна от страна на западните страни. Путин обвини и Киев, че игнорира всички възможности за мирно възстановяване териториалната цялост на Украйна по пътя на диалога с Донбас. Путин предупреди, че няма алтернатива на минските договорености за Украйна, а Макрон обеща да напомни на украинския президент Зеленски за необходимостта да се спазват тези договорености. 

Макрон и Путин са говорили и за проекта за конституция на Беларус и за думите на беларуския лидер Александър Лукашенко от 27 декември, че на беларуска територия ще бъде разположено руско ядрено оръжие. В тази връзка Макрон е получил съответните уверения от Путин.

Била е обсъдена и темата за Мали и Путин е казал на Макрон, че руската държава няма нищо общо с онези компании, които работят в тази страна и че Мали има правото да работи с частни руски фирми.

Пълномащабна война в Източна Украйна може да избухне всеки момент, каза сепаратистки лидер

Подкрепян от Русия сепаратистки лидер в Източна Украйна заяви днес, че е възможно в региона всеки момент да избухне пълномащабна война и че може да се наложи неговите сили да потърсят подкрепа от Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Денис Пушилин, който ръководи отцепническата Донецка народна република, каза, че има голяма вероятност от война, която би причинила огромни жертви, въпреки че по думите му би било "лудост" да бъде одобрен подобен конфликт.

"Разчитаме преди всичко на себе си, но не изключваме възможността да се наложи да се обърнем към Русия, ако Украйна с подкрепата на западни страни прекрачи определена линия", заяви той в интервю за Ройтерс в своята канцелария.

Украински войник на предната линия срещу сепаратистите близо до Луганск. Снимка АП / БТА

 

Според правителството на Украйна близо 15 000 души са загинали от 2014 г. при сражения между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия.

Пушилин каза, че сепаратистите изпитват недостиг на оръжия, когато става дума за електронна война, противовъздушна отбрана и възможности за противодействие на дронове на украинската армия.

По думите му сепаратистите не са в контакт с Русия за доставяне на оръжия. Той обаче изтъкна "важно изявление" на политик от управляващата партия в руския парламент миналия месец, според когото Москва би трябвало да достави определени видове оръжия на сепаратистите в Донецк и Луганск.

В друго интервю за Ройтерс сепаратисткият командир Александър Ходаковски призова Русия да изпрати 30 000 войници в подкрепа на сепаратистите.