Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ценен шлем е върнат на българската държава, а министър Бойко Рашков благодари чрез консула ни в Ню Йорк на американските служби.

Това съобщават от МВР.

Интересно е, че старината e открита при международна операция, ръководена от САЩ и включваща служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция.

"Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 щ.д.

Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали.

Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград.

Американските експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски."

Ето и пълното съобщение на МВР:

Генералният консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма от името на министър Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване в сътрудничество с ГДБОП и ДМОС - МВР

Връщането на ценния артефакт на България стана възможно благодарение на успешно проведена мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности. В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики. Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 щ.д. Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Американските експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски.

На 10 февруари в Генералното консулство на България в Ню Йорк, се проведе официална церемония по връщане от американските власти на българската държава на античния предмет.

Церемонията бе открита от генералния консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова, която връчи благодарствени писма от името на министъра на вътрешните работи на Република България Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване, довело до връщане на древния шлем на българската държава.

В своето приветствие генералният консул подчерта, че това важно събитие утвърждава отличното сътрудничество между правоприлагащите и съдебните институции на България и САЩ. Отправена бе специална благодарност към Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк и към дирекция „Разследвания“ към Департамента за вътрешна сигурност, които заедно със своите български партньори от ГД “Борба с организираната престъпност“ и дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР са постигнали този успех.

На свой ред, американската страна също отправи благодарност към българските власти за отличното и резултатно сътрудничество.

Коментари

.....

Бравус и благодарим!

Колко още ценности са продадени в чужбина

Антиките, които са изнесени от България са изтъргувани от български иманяри и от колекционери, които са ги купували от тях. Сега остава да се поиска от ФБР да разследва докрай брата на zбившия главен прокурор Никола Филчев, Ангел Филчев. Той търгуваше в eBay монети с висока археологическа стойност, много от които бяха откраднати от Археологическия музей във Велико Търново. От ФБР винаги са заявявали, че могат с щракване на пръстите да пипнат български престъпници - необходимо им е единствено искане и доказателства от съответните български органи. Изветно е обаче, че много хора от службите в България са покровителствали "колекционери" на крадени антики или пък самите те са били в бизнеса с артефакти.

.....

Факт. Огромни количества антики са били изкопани от нашите земи и продадени в чужбина или на "колекционери" като Божков, Бобокови. Апропо шлемът много прилича на тракийски.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.