Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ритон - еленска глава, т.нар. посмъртни маски от Израел, човешки останки от Крит, фреска от римска вила - милиардерът Майкъл Стайнхард си пада по  антики, подобно на друг роден герой. Всички реликви са крадени.

На Стайнхард обаче не му се налага да лети до Дубай - той се разминава със сделка с прокуратурата в Ню Йорк, САЩ, според която предава 180 откраднати артефакта и получава доживотна забрана да придобива повече реликви. Той ги е купувал, макар че е знаел, че са крадени.

Ларнакс - сандък за пренасяне на човешки останки от 1200 г. пр.н.е.

Според окръжния прокурор на Манхатън, САЩ, борсовият милиардер "проявява неистов апетит към ограбени артефакти, без да се притеснява за законността на действията си, легитимността на произведенията, които е купил и продал, или тежките културни щети, които нанася по целия свят".

Фреската от Ерколано, отчупена от римската вила в Херкуланеум, близо до Неапол.

Стайнхард е пазарувал през 12 контрабандни мрежи и 11 държави, сред които и... България. Американската прокуратура си е сътрудничила с наши правоприлагащи органи в последните 4 години от разследването.

Коментари

Чак толкова не сме дали на света

Те да беше на нашия проблемът само търговия с антики, ама нали е оплетен с висшите етажи.

Български иманяри са изтъргували антиките

Антиките, които са изнесени от България са изтъргувани от български иманяри и от колекционери, които са ги купували от тях. Сега остава да се поиска от ФБР да разследва докрай брата на zбившия главен прокурор Никола Филчев, Ангел Филчев. Той търгуваше в eBay монети с висока архелогическа стойност, много от които бяха откраднати от Археологическищ музей във Велико Търново. От ФБР винаги са заявявали, че могат с щракване на пръстите да пипнат български престъпници - необхидимо им е единствено искане и доказателства от съответните български органи. Изветно е обаче, че много хора от службите в България са покровителствали "колекционери" на крадени антики или пък самите те са били в бизнеса с артефакти.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.