Родената в Отава през 1979 г. Линда Маккензи-Петкова държи пекарна и живее заедно със съпруга си и двете им дъщери; третата учи в университет. Дотук всичко изглежда нормално, с тази разлика, че мъжът, за когото е омъжена, днес е премиер на България.

Така започва статия на канадския вестник "Нешънъл пост", който е посветен предимно на съпругата на министър-председателя и живота й в България през последните две десетилетия. В края е направен обзор и на политическите събития в България през последните две години.

Преди да се срещнат Петкова никога не била напускала Северна Америка и не знаела нищо за страната ни.

"Той ми каза, че България е на север от Гърция, но все още не бях сигурна. Но и не съм очаквала някога да се преместя да живея тук, така че нямаше значение. Просто го харесвах".

Изданието споменава, че двамата сключват брак, когато са на по 20 години - няколко години след като се запознават в Университета на Британска Колумбия.

През пролетта на 2001 г. младото семейство поема на 10-седмично пътуване из България в лада на семейството на Кирил Петков.

"Беше като меден месец - със съпруга ми, но също и със страната", споделя Петкова.

Години по-късно те се връщат обратно в България с идеята да поживеят тук две години. "Нешънъл пост" разказва, че през 2007 г. повечето българи, особено по-възрастните, не говорили английски език и че Петкова се е затруднявала да научи български.

"И до днес допускам много грешки, но българите са много признателни. Толкова се изненадват, че някой от Канада, може да го научи".

Скоро след като се нанесли за постоянно в България, Петкова вече можела да общува с таксиметрови шофьори, които се изненадвали, като разбирали, че е от чужбина.

"Във всяко едно такси водих подобни разговори: "А, познавате ли един мъж, Иван се казва, от Торонто? Той ми е братовчед. Много е странно как Вие сте тук, а той е там!".

"Нешънъл пост" коментрира, че учудването на шофьорите е напълно обяснимо, заради масовата емиграция от България през последните 30 години след падането на комунизма и отварянето на границите.

В следващата част от статията е маркиран кариерния път на Петков от създаването на компанията му ProViotic, до стартирането на харвардските курсове в Софийския университет. Междувременно Петкова сменя няколко професии и все не намирала своето призвание. В свободното си време се занимавала с пекарство по необходимост - тя и дещерите й имали проблеми с глутена, а Емили - средната дъщеря, била диабетичка.

Затова започнала да изменя рецепти и да включва безглутенови и нискокалорични продукти. Скоро приятелите й я молили да им прави торти за детски рождени дни и я увещавали да отвори пекарна. 

Така преди три години и половина двамата закупили малък магазин за белгийски шоколад и създали Amelie Sweet Shop.

Изданието споменава накратко и за участието на Петкова в българския MasterChef през 2020 г. Тя си тръгва рано от надпреварата, но не съжалявала, защото участието било много забавно, а и успяла да рекламира пекарната си.

Вместо да изкара само две години, семейство Петкови вече живее 14 години в България, споделя "Нешънъл пост". И допълва, че Петкова чувства страната ни повече като свой дом, отколкото Канада.

"Липсва ми семейството, но наистина се чувствам като чужденка, когато отивам в Канада, просто защото там е съвсем различен начинът на живот. В България има едно усещане за хаос и свобода, което отсъства в Канада. Имам Amelie, нещо, с което нямаше как да мога да се занимавам в Канада или поне не знам дали щях да мога да си я позволя, или да имам смелостта да я отворя".

В края на статията "Нешънъл пост" поема рязък завой към политическата обстановка в България и разказва на читателите си за масовите протести през 2020 г. и рекордните три парламентарни избора през 2021 г.

Споделя, че Петков е бил посочен за служебен министър през по-голямата част от миналата година и че на третите избори през ноември 2021 г. новосъздадената му партия "Продължаваме промяната"* печели голяма подкрепа. "Нешънъл пост" отбелязва, че редом с него е "приятеля му и състудент от Харвард" Асен Василев, който е финансов министър в служебните кабинети.

Изданието маркира основното послание на кампанията им - "нулева толерантност към корупцията" и допълва че след изборите партията им е участвала в сформирането на коалиционно правителство, в което Петков е премиер, а Василев - финансов министър.

"Нешънъл пост" изтъква, че "българите имат големи очаквания към новите си лидери" и цитира професора по политология Робърт Филипс-младши от Американския университет в България.

"Положителната интерпретация на оптимистите е, че това са двама млади мъже, получили образование в "Харвард", които ще оправят това, което трябва да се оправи в България", споделя той.

В края на статията Петков шеговито споделя, че съпругата му помага и в политиката.

"Една жена веднъж ми каза: "Знаете ли защо гласувах за вас? Защото видях как жена ви прави торта със собствените си ръце миналата неделя. Не бях виждала други министерски жени да пекат торти в малки пекарни досега".

---

* "Продължаваме промяната" не е партия, а предизборна коалиция.