Несериозно било, видите ли, премиерът да ходи при главния прокурор с "изрезки от вестници". Напротив. Те са единственото сериозно, което имаме.

Добре, че бяха медиите, та да има все пак кой да се противопостави на #КОЙ. На въпиещата корупция и потресаващата липса на върховенство на закона през последното десетилетие. И то не всички медии. Само някои "изрезки" от тях. Медийните публикации са единственият белег, че не всички са си мълчали.

Бившата власт и настояща опозиция действително има сериозни основания да не харесва "изрезките".

В крайна сметка те са основната причина, поради която тази власт е вече бивша. Всъщност докато бяха на власт настоящите опозиционери много харесваха "изрезки". Само че онези кафявите, по които се самосезираше прокуратурата, когато някой, позволил си да протестира, трябваше да бъде отстрелян.

Когато Иван Гешев бе избран за главен прокурор по улиците на София протестираха има-няма стотина човека.

Властта се подсмихваше ехидно.

Когато Сотир Цацаров бе избран за шеф на КПКОНПИ протести изобщо нямаше.

Политическата стабилност изглеждаше непоклатима.

Сега Цацаров вече е (само)свален, а цялата държава иска оставката на Гешев. Политическата стабилност се оказа колос на глинени крака. Подсмихващата се ехидно власт вече е опозиция и изглежда жалка и паникьосана. Огромна промяна, която със сигурност трябва да продължи. "Изрезките от вестници" имат основна роля за нея.

Има "изрезки" даже от "Ню Йорк таймс" по темата.

Стара теза на всеки корумпиран политик е, че журналистическите разследвания нямат значение. И единственото, което важи, е какво пише в документите на държавните ведомства.

Ами защо са ни изобщо медии тогава? Направо да ги закриваме и да оставим единствено "Държавен вестник".

Всъщност основна роля на медиите е да изнасят информацията, която държавните ведомства укриват. И добре, че не всички медии бяха кафяви, та да не ходи сега Кирил Петков с празни ръце при главния прокурор.

Несериозното е друго - че няма почти нищо, освен "изрезки от вестници" като свършена работа срещу завладяната държава. Но това не ги прави несериозни. Точно обратното - те стават още по-ценни.

Свободата на словото е един от фундаментите на демокрацията. Неслучайно всички власти в България се опитваха да я ограничават и дори постигнаха известни успехи. В крайна сметка обаче изрезките от вестници винаги са побеждавали. Победиха и сега.

Трябва да се признае, че благодарение на Кирил Петков вече имаме много повече от "изрезки". Нито един премиер досега не се ангажирал толкова сериозно в борбата срещу тиранията на главния прокурор. Всеки, който наистина иска промяна, би трябвало да подкрепи Петков.

В този смисъл мълчанието на БСП по въпроса е оглушително. Дали пък хората на Корнелия Нинова не си оставят вратичка към коалицията "Гешев", чиито членове доскоро бяха?

А може би и все още са? В крайна сметка и Гешев, и Цацаров бяха избрани с подкрепа от БСП. 

"Изрезките от вестници" са правили революции. Заради тях са хвърчали глави, включително кралски. Изрезките от вестници са първата чернова на историята. Малко повече уважение към тях, ако обичате.

А Гешев да вземе под мишница папките, които му занесе Петков и да си ходи.